Започват проверки за вносен боклук в страната

След проверката в плевенската фирма, внасяла боклуци, ще има още такива, сн. БГНЕС

Поне още седем площадки в страната за отпадъци се очаква да бъдат проверени, заяви  министър-председателят  Бойко Борисов по повод акцията от преди ден в Плевен и открития неправилно съхранявани 9 хил. тона боклук от Италия. Премиерът поздрави МВР, ДАНС и прокуратурата за общите действия.

"Това не е първото място, в което влизат по този начин. Поне на още седем места в момента се подготвят. Всеки, който си мисли, че може да си прави някаква далавера за сметка на държавата и здравето на хората, ще си получи своите санкции", заяви Борисов и допълни, че винаги считал, че има персонална отговорност.

"Има хора, които получават заплата за своята работа и са оторизирани като издадат един документ той да е законосъобразен. Ако има хора, които са нарушили закона, съответно, който е прегрешил, ще понесе отговорност - това е борба с корупцията", закани се Борисов.

Той засегна темата пред журналисти по време на инспекция в петък на строежа на газопровода "Балкански поток", като сам инициира коментара си с думите: "За да не ви се скарат".

Преди ден окръжният прокурор на Плевен Ваня Савова обяви, че по сигнал за разкъсани депонирани отпадъци в навечерието на Нова година е била извършена проверката и е образувано досъдебното производство дали има нарушения при вноса и съхранението на тези отпадъци, които са от Италия. Те не са опасни - пластмаса, хартия, дърво и метал, и било видимо, че фирмата "Феникс Плевен" ЕООД , която ги е внесла, не ги преработва.

Главният секретар на МВР, главен комисар Ивайло Иванов уточни, че има запитване от България до италианските власти по каналите за международно сътрудничество дали има нещо общо този боклук в Плевен с операцията в Италия, при която бе спрян нелегалният износ на други отпадъци за България. По думите му освен неправилно съхранение на отпадъци се проверяват и действията на контролни органи. Според главния секретар нарушенията са, че се прави една дейност по документите, но реално действията не се случват и затова ще се носи отговорност.

"Считам, че МВР, ДАНС и прокурорите свършиха добра работа, и ще я свършат на други места сега" добави Борисов.

Коментирайки съобщение на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите, в което се казва, че няма нарушения, премиерът посочи, че "сега, като тръгнат по тази заповед, ще стигнат до кой я е подписал, ще стигнат до високите етажи".

"Кой съм пожалил – най-свидните си хора в партията не пожалих", заяви Барисов.

Премиерът отбеляза, че каквото е имало да се събере като доказателствен материал по случая с боклука в Плевен е събрано.

Часове по-рано кметът на Плевен Георг Спартански отрече пред медиите възможността намерените отпадъци да се изгарят в местната топлофикация. "ТЕЦ-ът в Плевен работи на газ и няма инсталация да гори отпадъци", заяви той.

"Нямам информация фирма "Феникс Плевен" да работи незаконно", каза още кметът на града, но уточни, че не знае дали изобщо фирмата развива някаква дейност.

Община Плевен не е официално сезирана със сигнали за площадката със складирани отпадъци, заяви той.

Регионалната екоинспекция в Плевен излезе със специално уточнение за открития боклук и за дейността на частната фирма "Феникс Плевен“ ЕООД.
 
С информацията за фирма "Феникс Плевен" ЕООД Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите се уточнява, че дружеството има издаден регистрационен документ съгласно изискванията на Закона за управление на отпадъците, на дружеството не са разрешени дейности по изгаряне на отпадъците, нито на опасни биологични отпадъци.

При извършени 5 проверки миналата година, като последната е била на 19 декември, съвместно с икономическа полиция, на площадката е констатирано, че се осъществяват дейности по сортиране и рециклиране на отпадъци от внос и местни такива в количества съгласно издадените разрешителни.

Не се предвижда депониране на отпадъците, тъй като те са изцяло рециклируем материал, който се влага като суровина за последващата обработка, допълват от екоинспекцията.

Споделяне

Още по темата

Още от България