Започват проверки законна ли е терасата на Пламен Георгиев

Започват проверки законна ли е терасата на Пламен Георгиев

Районната община „Слатина” започва проверка законно ли е построеното върху покрива-тераса на тризонета на шефа на антикорупционната комисия КПКОНПИ Пламен Георгиев. Това съобщи бТВ. На въпросната тераса има барбекю и сауна за шестима души. Те са построени години преди Георгиев да купи имота.

Няколко години мотаене

Още през 2011 г. е до общината са подавани сигнали, че постройките върху покрива са незаконни. На следващата година е направена проверка, която установява, че собствениците нямат нужните документи.

Установили са пристройка и остъклен навес, които не са отразени в проектите, които сме имали към онзи момент”, обясни кметът на „Слатина” Наталия Стоянова.

След това обаче проверките са спрени. На три пъти е правен опит да се влезе в имота, но собственикът не осигурява достъп. Няма и нови жалби. Затова производството се спира. И отлежава из чекмеджетата на общинската администрация няколко години.

https://www.mediapool.bg/gal/79/orig_9a7d5e164bfbb5ba37c0638181379e68.jpg

Терасата-покрив на Пламен Георгиев. Снимка: бТВ

Според бТВ служители на общината ще направят нов опит да влязат в имота в понеделник. Няма обяснение защо кметството е бездействало толкова години.

Дали щяхме, най-вероятно – да, в един момент”, отговори Стоянова на въпрос щяха ли да се поинтересуват от имота, ако за него не се говореше по медиите. Според нея, ако се установят незаконни постройки на покрива, собственикът ще трябва да ги премахне.

Тераса или покрив?

Казусът е доста заплетен, тъй като Георгиев твърди, че терасата му е част от общите части на блока и той няма „индивидуални собственически права” върху нея. Точно затова не я бе посочил в имотната си декларация. В този случай обаче, за да се строи върху нея, трябва да има съгласие от всички съседи. Пред бТВ живеещи в блока твърдят, че не са давали такова съгласие.

Скандалът около апартамента на Георгиев тръгна от разминаването между данните от декларацията и тези в Имотния регистър, където терасата от 186 кв.м. фигурира като част от имота. Другото разминаване бе между декларираните от него цени и данъчните оценки и на двата му имота в столичния квартал „Гео Милев”, които са по-високи от платеното за апартаментите. За единия Георгиев обясни, че е допусната грешка в нотариалния акт, а за другия – че оценката е по-ниска, защото не трябва да се включва площта на терасата-покрив, която е обща част. До нея достъп има само шефът на КПКОНПИ, но това не променя нещата, твърди той.

Заради скандала главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на сделките. Премиерът Бойко Борисов каза, че Георгиев трябва или да си подаде оставката, или да излезе в отпуска. Шефът на КПКОНПИ обяви, че се оттегля временно. Ден по-късно стана ясно, че управляващите са внесли законови поправки, с които се променят изискванията за заемане на поста му. А президентът Румена Радев каза, че сваля доверието си от него и не го покани на предстоящия в понеделник Консултативен съвет по национална сигурност на тема корупция. Очаква се там да присъства заместникът на Георгиев Антон Славчев. Около неговия имот, отново с голяма тераса, също се появиха въпроси за цената, на която е купен. Засега Славчев не е говорил по темата.

Споделяне

Още по темата

Още от България