Започват разговори с депутати, НПО, общини и Светия Синод по Закона за социалните услуги

Започват разговори с депутати, НПО, общини и Светия Синод по Закона за социалните услуги

Започваме разговори с парламентарните групи и НПО за Закона за социалните услуги, изпратили сме молба за среща и със Светия Синод. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на брифинг в Народното събрание в сряда, където беше поканена от парламентарната група на ГЕРБ. Управляващите решиха да отложат с 6 месеца влизането на закона в сила заради съпротивата срещу него от страна на протестиращи граждани, църквата и патриотични формации.

"Искаме да заявим своята ясна позиция и да успокоим обществото, че в Закона за социалните услуги не се предвижда отнемане на деца от семейството", заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

"Днес бяхме поканили министър Деница Сачева и заместник-министър Зорница Русинова на среща с ПГ на ГЕРБ , за да обсъдим въпросите, които витаят в общественото пространство около Закона за социалните услуги. Всички теми бяха дискутирани детайлно, защото виждаме, че се преекспонират някои от заложените в него промени. Представят се и се интерпретират неточно", каза Дариткова.

"Още веднъж за пореден път искаме да подчертаем, че Законът за социалните услуги не третира отнемане на деца от семействата и няма за цел да прави това. Точно обратното с него се въвеждат стандарти за качество, въвеждат се възможности за това да има по-голяма инвестиция в самите социални работници, тяхното обучение, квалификация, включително по отношение на тяхната професионална отговорност. Това, което се случва последно време в обществото, безспорно не може да ни остави несъпричастни. Не можем да проявяваме високомерие към страховете на хората", заяви Сачева.

"Казах, че ще започнем диалог и разговори с всички групи. Започваме разговори с парламентарно представените партии. Днес ще има среща с НСОРБ. Изпратила съм молба за среща със Синода. Очаквам да получа отговор, за да можем да направим среща с Българската православна църква, да чуем тяхното мнение, тяхното становище и това, което ги притеснява в закона", допълни тя.

"Следващата седмица ще има срещи с НПО, включително с организициите на хората с увреждания, както и с организации на протестиращите", каза още Сачева.

Тя посочи, че от началото на следващата година ще бъдат проведени регионални дискусии в 6 области в България. 

Споделяне

Още по темата

Още от България