Започват разговори за внос на израелски газ през връзката с Гърция

Находището "Тамар"

Въпроси от взаимен енергиен интерес ще обсъжда съвместна работна българо-израелска група, реши правителството в сряда. На заседанието си то одобри проект на меморандум за сътрудничеството между двете държави за вноса на израелски природен газ пред бъдещия интерконектор с Гърция, проучванията и добива на синьо гориво и други въглеводородни ресурси, както и защитата на енергийната инфраструктура срещу физически, електромагнитни и киберзаплахи.

Според документа, който предстои да бъде подписан между двете страни, ще се насърчава бизнесът от двете държави да разширява инвестициите и търговията в енергийния сектор.

България разглежда Източното Средиземноморие и Държавата Израел като потенциален източник на природен газ в изпълнение на тези приоритети, посочват от правителствената пресслужба. От там обясняват, че задълбочаването на енергийните отношения с Израел е заради диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. Като вариант за разнообразяване на газовите доставки у нас се посочва преносът на израелски газ през междусистемната връзка с Гърция. В момента е запълнен малко над половината ѝ капацитет, като основните количества се падат на "Булгаргаз", който от края на тази година трябва да започне да вняса 1 млрд. куб. м азерски газ през интерконектора.

За интереса на България към израелскиs газ обяви още през януари 2018 г. енергийният министър Теменужка Петкова по време на нейна визита в Израел. Тогава тя говори за потенциален внос на суровина от израелските офшорни находища "Тамар" и "Левиатан".

Тогава Петкова обясни, че една от възможностите за доставка на израелски природен газ до България е чрез терминал за втечнен природен газ, за какъвто България има интерес да участва в изграждането край Александруполис, и след това суровината да влиза у нас през бъдещата българо-гърцка газова връзка. Като друг вариант се разглежда проектът за подводен газопровод EASTMED от Израел през Кипър и остров Крит до Гърция.

Всичко това обаче към момента не е действаща възможност, а  само проекти.

Пред израелците преди две години бе представена и концепцията за газовия хъб "Балкан", за който правителството твърди, че започва да се структурира със старта на газовата борса у нас от началото на 2020 г. и с изграждането на газопровода "Турски поток" през българска територия, който се очаква да стане готов до средата на декември 2020 г.

Споделяне

Още от Бизнес