Започват церемониите за 145 години от гибелта на Левски

Започват церемониите за 145 години от гибелта на Левски

145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски ще бъде отбелязана в неделя вечер в родния му град Карлово с възпоменателна церемония.

Ритуали по полагане на цветя в знак на признателност към Васил Левски има в няколко града на страната.

Събитията по повод годишнината започват в Ловеч със заря-проверка и гражданско поклонение. В храма "Света Троица" ще бъде отслужена панихида. Тържествената заря-проверка пред паметника на Апостола ще започне от 18.30 ч. Във военния ритуал по поднасяне на венци и цветя пред най-големия монумент на Левски у нас ще участват военнослужещи от Центъра за начална подготовка в Плевен и Представителния духов оркестър на Сухопътните войски. Заради гражданското поклонение за времето от 12.00 до 21.00 ч. ще бъде затворена за движение ва автомобили ул. "Мадара".

По повод годишнината Националният военноисторически музей в София представя на своите посетители безплатно най-успешната си образователна програма - „Васил Левски - вчера и днес“. Програмата е подходяща за деца между 7 и 17-годишна възраст и може да бъде посетена в неделя.

На 19 февруари – денят на обесването на Левски, в софийския храм "Св. София" от 17 часа ще бъде отслужена архиерейска панихида в негова памет. След това ще има литийно шествие. В 18.00 часа пред Паметника на Апостола ще започне церемонията поклонение.

Споделяне

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?