Заподозрените извършители на атентата в Бургас влязоха в "черния списък" на САЩ

Заподозрените извършители на атентата в Бургас влязоха в "черния списък" на САЩ

Държавният департамент е включил в "черния списък" на чуждестранните терористи имената на двамата предполагаеми извършители на атентата в Бургас през 2012 г. Посочени са имената на Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж. Като извършител на атентата беше посочено ливанското шиитско движение Хизбула.

През юли 2013 г. Мелиад Фарах и Хасан ал Хадж бяха обявени за главните заподозрени за бомбената атака срещу автобус с израелски туристи на бургаското летище Сарафово. В атентата загинаха седем души и над 30 бяха ранени, се казва в съобщението.

Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж са с ливански произход, но единият има австралийско, а другият – канадско гражданство. Смята се, че те са членове на въоръженото крило на Хизбула.

Държавният департамент на САЩ ги определи като "международни терористи“, замрази всички техни евентуални авоари в САЩ и забрани на американски физически и юридически лица да търгуват с тях. Вашингтон предполага, че двамата се намират в Ливан.

В черния списък на САЩ влезе и Хюсейн Атрис, арестуван през 2012 г. в Тайланд по подозрение, че готви атентати в Банкок. Той е съхранявал близо три тона амониев нитрат - основен компонент за приготвяне на взривни вещества. След излежаване на присъда е пуснат на свобода през септември 2014 г., след което е заминал за Япония, а оттам - за Ливан, където вероятно се намира сега пресслужбата на дипломатическото ведомство на САЩ.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят