Заподозрените за “бомбения заговор” отиват на съд

Единайсет души трябва да се явят в съда в Лондон във връзка с обвинения за бомбен заговор за взривяване на няколко трансатлантически самолета, съобщи във вторник ББС. 

Преди две седмици всички лондонски летища бяха блокирани след информация за подготвян заговор по схемата на терористичните актове от 11 септември в САЩ. 

Осем от тях са обвинени в заговор за убийство и подготовка на терористични действия. 

Двама са обвинени в това, че не са предали информация на властите, а 17-годишен е обвинен в притежаването на статии, издадени от човек , който подготвя терористични актове. 

Една от заподозрените е била освободена, без да ѝ се повдигат обвинения, уточнява ББС. 

Полицията си осигури и удължаване на заповедта за арест, което ще даде възможност на полицейските офицери да задържат до сряда някой от 11-те необвинени заподозрени. 

Сюзън Хеминг, която ръководи антитерористичното звено заяви, че предполагаемият заговор е имал за цел “производство и тайно внасяне на компонентите на импровизираните взривни устройства на самолети и сглобяването и детонирането им на борда”. 

Ахмед Абдула Али (25 г.), Арафат Уахид Хан (25 г.), Адам Хатиф (19 г.), Ибрахим Савант (25 г.) и Уахид Заман (22 г.), всичките от Уолтъмстоу, са обвинени в заговор за убийство и подготовка на терористични действия. 

Танвир Хюсеин (25 г.) от Лейтън, източен Лондон, Усмар Ислам (28 г.) и Асад Али Саруар (26 г.), и двамата от Хай Уайкомб, са със същите обвинения. 

Още един мъж, Мехран Хюсеин и Косар Али, 23-годишната майка на осеммесечно бебе от Уолтъмсън, източен Лондон, са обвинени в това, че не са съобщили информацията. 

Информацията, че тя е била обвинена, е оповестена във Върховния съд в понеделник следобед, докато адвокатите ѝ подготвяха юридически действия, свързани със задържането ѝ. 

17-годишното момче е обвинено в притежаване на книга за бомби, бележки на самоубийци и завещания на хора, които се подготвят да извършат терористични актове, твърди обвинението срещу него. 

Официални източници обясниха пред медиите, че оборудването за изготвяне на бомби, включително химикали и електрически компоненти, е било намерено по време на разследването на предполагаемия заговор. 

Открити са и известен брой видеокасети със “записи на мъченици”.

Според властите заплахата от тероризъм е била напълно реална и смъртоносна. Разследването обаче далеч не е приключило.

Първоначално по обвинението на 10 август бяха арестувани 24 души след полицейски акции в Уолтъмстоу, източен Лондон, Хай Уайкомб в Бъкингамшир и Бирмингам.

Нивото на сигурност на летищата беше повишено, в резултат на което във Великобритания няколко дни имаше анулиране на множество полети.

Споделяне

Още от Свят