Заподозрените за покушението срещу Скрипал са известни на Русия

Путин предложи те сами да разкажат историите си в телевизионно предаване

Александър Петров и Руслан Боширов

Двамата руснаци, заподозрени от британските власти за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му, са известни на руските власти, не са криминално проявени и са цивилни, каза президентът на Русия Владимир Путин на пленарно заседание на Източния икономически форум във Владивосток.

Миналата седмица британската прокуратура идентифицира двама руснаци, действали под имената Александър Петров и Руслан Боширов, и ги обвини в опит за убийство на семейство Скрипал с нервнопаралитично вещество от групата "Новичок".

Прокурорите заявиха, че двамата работят за руското военно разузнаване.

"Ние, разбира се, погледнахме що за хора са те и знаем какви са. Намерихме ги", съобщи Путин в отговор на въпрос.

"Там няма нищо особено и криминално, уверявам ви", добави той и подчерта, че тези хора "са цивилни разбира се".

Президентът предложи тези двама души сами да разкажат пред медиите за себе си. След това водещият на дискусията, журналистът Сергей Брильов, покани двамата да се явят в студиото на неговото тв предаване "Новини в събота".

Според британските служби Александър Петров и Руслан Боширов са агенти на руското военно разузнаване, известно със съкращението ГРУ. Според информацията на Лондон те са на по около 40 години и са пътували с руски паспорти под фалшива самоличност.

Скрипал, бивш полковник от руското военно разузнаване, издал десетки агенти на Великобритания, бе намерен заедно с дъщеря му в безсъзнание на пейка в южния английски град Солсбъри на 4 март.

После бе установено, че двамата са отровени с секретното руско нервнопаралитично вещество "Новичок", разработвано през 70-те и 80-те години на миналия век.

След отравянето Обединеното кралство и над 20 други държави изгониха общо 150 руски разузнавачи, действащи под дипломатическо прикритие.

Русия изгони същия брой дипломати.

От началото на случая Москва категорично отказва да е свързана по какъвто и да начин с похищението срещу Скрипал. Според Лондон обаче зад атаката стои лично руският президент Владимир Путин.  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?