Заподозреният узбекистанец призна, че е извършил атентата в Стокхолм

Вторият задържан е освободен, но ще бъде депортиран

Заподозреният узбекистанец призна, че е извършил атентата в Стокхолм
Стокхолмският окръжен съд реши извършителят на атентата в Стокхолм 39 - годишният узбекистанец Рахмат Акилов да остане под стража докато му бъде повдигнато обвинение. 
 
Заместник главният прокурор на Швеция Ханс Ирман заяви, че Акилов е "човекът, който е бил в камиона", който се вряза в тълпа пешеходци, убивайки четирима души и ранявайки десетки
 
"Рахмат Акилов признава терористичното престъпление и приема задържането си в ареста“, заяви адвокатът му Йохан Ериксон в рамките на изслушванията в стокхолмския съд.
 
Заподозреният бе въведен със скрито лице и под стража в подземната съдебна зала, достъпът до която бе блокиран от голям брой полицаи. Съдията го прикани да открие лицето си и той го направи, посочва АФП. 
 
По искане на прокуратурата заседанието на съда протече при затворени врати. 
 
Акилов е поискал  адвокатът му да се оттегли и да бъде защитаван от мюсюлманин сунит, но съдът е отхвърлил молбата му. 
 
Акилов е пребивавал незаконно в Швеция и е в трябвало да бъде екстрадиран от страната. 
 
Според собствените му обяснения пред разследващите той е действал по заповед на 
 
"Ислямска държава" и е изразил задоволство, че е прегазил "неверници".
 
Акилов се вряза с камион в тълпа пешеходци в центъра на Стокхолм, убивайки четирима
 
Вторият задържан ще бъде освободен 
 
Във вторник шведската прокуратура съобщи, че вторият задържан в разследването на атентата в Стокхолм вече не е заподозрян, но остава в ареста, защото трябва да бъде депортиран съгласно по-ранно решение.
 
"Обвинението смята, че подозренията са отслабнали и следователно няма основание да се иска задържане под стража. Той обаче няма да бъде пуснат на свобода. Той ще бъде отново задържан, тъй като има по-ранно решение за депортирането му", се казва в изявление на прокуратурата.
 
Националността на задържания не се съобщава.
 
Узбекистан е огнище на радикалния ислям в Централна Азия
 
В Узбекистан, откъдето идва Рахмат Акилов, през 90-те години се зароди радикално ислямистко движение, което днес се разраства. Узбеки бяха замесени в редица атентати в цял свят, съобщава Франс прес.
 
Бившата съветска република Узбекистан, светска държава с мюсюлманско мнозинство, бе управлявана с желязна ръка от авторитарния Ислам Каримов от 1989 г. до смъртта му през септември м.г. Бившият му премиер Шавкат Мирзийоев пое ръководството на страната без големи промени.
 
Още през 1991 г., когато Узбекистан стана независим, там се зароди радикално ислямистко движение.
 
Ислямското движение на Узбекистан (ИДУ) се появява в долината Фергана с население 12 милиона души, която е разположена в източната част на страна, но обхваща и райони от Киргизстан и Таджикистан.
 
Между 1992 и 1997 г. ИДУ е обвинено за поредица от убийства в долината Фергана. Организацията се опитва да въведе там ислямския закон, а през 2000 г. дори предприема офанзива в Южен Узбекистан.
 
След 1998 г. Ислам Каримов взима крути мерки срещу движението, което се присъединява към талибаните в Афганистан, а през 2015 г. се заклева във вярност към групировката "Ислямска държава". Членове на ИДУ са заемали важни длъжности и в Ал Каида.
 
ИДУ е участвало в кръвопролитното нападение срещу пакистанското летище в Карачи през юни 2014 г., в което са убити 37 души.
 
Подобно на другите страни от Централна Азия - Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Казахстан - мрачните икономически перспективи и корупцията подтикват много млади хора да се изселят, предимно в Русия.
 
Някои от тях са изкушени да се присъединят към радикални групировки. Според научноизследователския център "Интернешънъл крайзис груп" между 2000 и 4000 граждани на Централна Азия са се присъединили към ИД в Ирак и Сирия.
 
Редица узбекистанци стават известни във връзка с атентати през последните месеци. Един от тях е предполагаемият извършител на атентата срещу нощен клуб в Истанбул в новогодишната нощ, в който бяха убити 39 души. ИД пое отговорност за нападението.
 
Предполагаемият атентатор в метрото на Санкт Петербург Акбаржон Джалилов, макар и роден в Киргизстан и с руско гражданство, е бил етнически узбек. В атентата бяха убити 14 души.
 
Мотивите на Джалилов остават неясни, но руската полиция заяви, че разследва версия за атентат на ИД, която не е поела отговорност за това нападение.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят