Заподозреният за атентата в Бостън няма да бъде третиран като вражески боец

Раненият чеченец Джохар Царнаев вече е контактен и отговаря на въпроси

Продължава отдаването на почит на жертвите на взривовете в бостън, сн. ЕПА/БГНЕС

Джохар Царнаев, единият от двамата заподозрени за бомбения атентат на Бостънския маратон, ще бъде съден от федерален съд, и няма да бъде третиран като вражески боец, обяви Белият дом в понеделник.


"Към него няма да се отнасят като към противник, действащ на страната на врага. Ние ще съдим този терорист в рамките на нашата гражданска съдебна система в съответствие със законодателството на САЩ", заяви говорителят на Белия дом Джей Карни, цитиран от Асошиейтед прес, предаде БТА. Царнаев, който е етнически чеченец, е натурализиран американски гражданин. Според Карни по силата на американските закони гражданите на САЩ не може да бъдат съдени от военни комисии.

Редица конгресмени призоваха правителството на Обама да съди Царнаев като вражески боец, за да му бъдат силно ограничени правата и да се увеличи времето за разпити.

Американските федерални прокурори се готвят да повдигнат обвинения срещу оцелелия Джохар Царнаев. Ако бъде обвинен, че е използвал оръжия за масово унищожение, за да убива хора, той може да бъде осъден на смърт.

19-годишният студент от чеченски произход е в болница, неспособен да говори заради рани в гърлото. Американски медии цитират неназовани източници, според които той отговаря писмено на въпроси на разследващите, но информацията не е официално потвърдена.

Междувременно американски конгресмени критикуваха ФБР, че не е видяло заплаха от Тамерлан Царнаев, по-големият брат на Джохар, заподозрян за извършител на атентата на финала на Бостънския маратон, при който трима души загинаха и близо 180 са ранени.

Председателят на комисията по вътрешна сигурност в Камарата на представителите Майкъл Макол се поинтересува в писмо до ФБР и други официални представители защо Тамерлан Царнаев не е предизвикал подозрение, след като преди две години Русия е помолила бюрото да го разследва.

"Бих искал да знам също какви разузнавателни сведения има за него и самата Русия," заяви Макол, републиканец от Тексас.

В отговор ФБР повтори декларацията си от петък, че "не е открило никакви признаци за терористична дейност, в САЩ или в чужбина", след като говорило с Царнаев и проучило предишните му пътувания, както и дейността му в Интернет.

ФБР е привикало Царнаев през 2011 година, след като руската Федерална служба за сигурност помолила агенцията да проучи дали той не е радикален ислямист, който скоро може да осъществи пътуване до Русия. По-малко от година след разговора с ФБР Царнаев пътува до размирната автономна република Дагестан в Южна Русия, където според съсед прекарва поне няколко седмици. Какво точно прави там, американските следователи все още не знаят.

Родителите на Тамерлан твърдят, че той е посетил роднини и не е имал вземане-даване с екстремистите, действащи в тази част на Руската федерация, предаде Асошиейтед прес.

Конгресменът републиканец от Ню Йорк Питър Кинг заяви по телевизия "Фокс", че се чуди защо ФБР не е взело мерки, след като Царнаев се е завърнал в САЩ и е качил на сайта си изявления, в които говори за срещите си с радикални имами.

Тамерлан Царнаев бе застрелян при опит да избяга, но полицията успя да залови по-малкия му брат Джохар Царнаев.

Той бе ранен, но Ройтерс съобщи, че вече е контактен и отговаря на въпроси в рамките на разследването.

Властите искат да разпитат Царнаев за мотивите му за бомбеното нападение от миналия понеделник, което разтърси нацията повече от десетилетие след нападенията от 11 септември 2001 г.

Властите обаче искат да установят дали са били замесени местни или чуждестранни терористични групировки. Според кмета и началника на полицията на Бостън обаче двамата братя изглежда са действали самостоятелно, отбелязва вестник "Вашингтон пост".

Началникът на полицията на Бостън Ед Дейвис заяви, че двамата братя вероятно са били планирали и други нападения, тъй като на сцената с престрелката им с полицията в петък били намерени още самоделни взривни устройства.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?