Заподозреният за измами с билети Спас Василев остава в ареста

Мъжът признал, че е "Александър Николов" във Фейсбук, обяви защитата

Заподозреният за измами с билети Спас Василев остава в ареста

Заподозреният за серия измами със самолетни билети Спас Василев остава за постоянно в ареста, реши във вторник Софийският градски съд (СГС).

Магистратите приеха, че срещу него са събрани достатъчно уличаващи данни, за да се направи обосновано предположение, че е заблудил един човек през 2012 г. с цел да спечели пари. Освен това СГС прецени, че има опасност Василев да се укрие, ако бъде пуснат на свобода.

Засега младият мъж е обвинен единствено за случай с 10 билета за 490 лева от 2012 г., но срещу него вече са подадени над 40 жалби, като ГДБОП продължава да събира данни, свързващи Василев с фалшивия Фейсбук профил "Александър Николов".

Именно чрез него в последните няколко години са измамени десетки хора, сред които много журналисти и политически активисти, но засега разследващите нямат категорични доказателства, че точно Василев е администрирал въпросния профил.

Срещу него се водят общо 4 досъдебни производства за измами в София, Дупница, Благоевград и Варна от 2012 г. досега. През ноември 2013 г. той е обявен за издирване от МВР, а през 2016 г. името му е включено в Шенгенската информационна система. Въпреки това, той бе задържан едва преди около две седмици.

Според защитата на Василев той се предал сам на антимафиотите, след като разпрал от медиите, че го издирват за серия измами. От материалите по делото обаче става ясно, че той е бил принудително доведен, което бе отречено от адвоката му Георги Ценев. Той твърди, че от ГДБОП са оформили невярно протокола от предаването на клиента му.

Ценев възрази и срещу решенеито на градския съд да обсъди останалите три производства срещу Василев, въпреки че по тях той все още няма повдигнати обвинения. В определението си магистратите отбелязаха, че по тях също има достатъчно данни, уличаващи мъжа в измама, но адвокатът му заяви, че техният развой не е ясен и накрая може да се окаже, че ще бъдат прекратени.

По думите на Георги Ценев Василев е направил пълни самопризнания пред ГДБОП, заявявайки включително, че именно той се е представял за Александър Николов в социалната мрежа.

Тезата на защитата е, че мъжът е искал да получава уважение и внимание, като помага на различни хора, познати му от Фейсбук, да намират по-евтини самолетни билети. С течение на времето обаче Василев започнал да взима пари от всеки следващ, за да покрива стойността на предишни заявки за билети и така все повече задлъжнявал и "бедите започнали да следват една след друга".

Решението на Софийския градски съд не подлежи на обжалване и обвиняемият ще трябва да изчака по делото му да бъдат събрани други доказателства, преди да може да поиска ново разглеждане на мярката му за неотклонение.

Споделяне

Още по темата

Още от България