Заподозреният за убийствата в Тулуза все още не е заловен

И Никола Саркози пристигна на място

Заподозреният за убийствата в Тулуза все още не е заловен

Предполагаемият сериен убиец от Тулуза, който е обсаден от френската полиция в къща в града, все още не е заловен.

Вътрешният министър Клод Геан отрече информацията, че спец части са щурмували къщата и са го задържали.

Според информация от вътрешното министерство заподозреният е изхвърлил през прозореца пистолет, в замяна на което получи "средство за комуникация" с полицията.

Той е предупредил, че разполага с два автомата, "Калашников" и "Узи", както и с друго оръжие.

Специални части на френската полиция обградиха къщата в Тулуза около 3.30 ч. местно време. При започналите преговори със заподозрения той казал, че е искал да отмъсти за палестинските деца и на френската армия за участието ѝ в операции в чужбина.

Обградената къща е недалеч от еврейското училище, където бяха убити трите деца и равинът в понеделник. Заподозреният е бил един от наблюдаваните от Централната дирекция за вътрешно разузнаване след първите две нападения срещу военни на 11 и 15 март.

Майката на заподозрения беше доведена на мястото. Синът ѝ обаче не пожела да влезе в контакт с нея, като заяви, че тя няма голямо влияние върху него. Братът на заподозрения е арестуван.

В хода на операциата са чути изстрели. Ранени са двама полицаи.

Клод Геан подчерта в интервюто си, че целта на полицията е заподозреният да бъде заловен жив и да бъде изправен пред съда. Полицията смята, че той е извършителят и на две други нападения в града, при които бяха убити трима френски войници от арабски произход. Според Клод Геан заподозреният има връзки с екстремистки среди, близки до Ал Каида.

Предполагаемият сериен убиец от Тулуза се казва Мохамад Мерах. Той е на 24 години и е френски гражданин от алжирски произход, съобщи Франс прес, като се позова на източници, запознати с хода на разследването.

Още през 2010 г. Мерах е бил арестуван в афганистанския град Кандахар за криминални престъпления.

В Париж един от най-изтъкнатите духовни лидери на мюсюлманската общност в страната - главният имам на парижка джамия Далил Бубакр - предупреди, че не бива да се прави връзка между събитията в Тулуза и мюсюлманската религия.

В интервю за телевизионния канал "И-Теле" имамът изтъкна, че 99 на сто от мюсюлманите във Франция са отговорни мирни граждани, които са далече от насилието и които са успели да се интегрират в обществото. "Мюсюлманската общност във Франция неведнъж е доказвала своята лоялност към институциите, гражданите, мира и толерантността", подчерта Бубакр.

Той обяви, че днес се очаква президентът на Франция Никола Саркози да се срещне с представители на основните религиозни общности в страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?