Заподозряха ГЕРБ, че са събирали подписи предварително

Внушителният брой подписи за регистрация на изборите, с които ГЕРБ демонстрира мощ, събуди въпроси сред други партии, тъй като бланката, на която трябва да се събират те, бе публикувана от ЦИК в четвъртък следобед на страницата на комисията, а самият Цветанов каза, че партията му се е справила със събирането на подписите за ден и половина.

Силно изненадан бе бившият депутат от Синята коалиция Йордан Бакалов, който е участвал в редица избори. Той направи сметката "ден и половина са 18 часа, което означава, че на час бившите управляващи са реализирали по 3000 подписа". Бившият депутат уточни и друго - в последните дни той обикалял на много места в България и никъде не е видял да се събира такава подписка от ГЕРБ. Друг съмнителен факт е официалното публикуване на формуляра за подписката като Приложение № 47 след решение на ЦИК от 14 март т.г.

За бившия депутат от ДПС Алиосман Имамов мащабът на подписката на ГЕРБ също буди много въпроси. "Възможно е те да са работили предварително по този въпрос. Лично смятам, че да съберат такава бройка, е съмнително, имам предположение, че някой ги е снабдил предварително (преди официалното публикуване от ЦИК на изборните книжа - бел.ред.), с този формуляр. Друго обяснение няма", каза той. Според него технически е невъзможно да се съберат тези подписи за заявеното от тях време.

"Законово изискване е ние да проверим до 7000 коректни записа в подписките на партиите, няма да проверяваме до 55 000. Голяма партия може да събере и повече подписи", каза говорителят на ЦИК Бисер Троянов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?