Заподозрян "октопод" обвини властите, че му вземат бизнеса с метали

Пламен Стоянов, по-големият от т.нар. братя Дамбовци, който бе арестуван за кратко при операция "Октопод" и е смятан за близък до водача на групата Алексей Петров, обвини властите, че с проведената в събота полицейска акция целят завземане на печеливша пазарна ниша - с рециклирането на промишлени отпадъци.

Полицията обискира базата на братята Пламен и Йордан Стоянови в “Кремиковци” по сигнал за злоупотреби в комбината. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов уточни, че става въпрос за изнасяне на желязо, покрито с шлака. Задържани бяха няколко шофьори на камиони.

На специална пресконференция в неделя адвокат Людмил Рангелов съобщи, че са проверени табан и пет камиона, наторени с шлака, които са собственост на собственост на фирмата "Екоментал Инженеринг", притежавана от Пламен Стоянов. След разтоварване в един от камионите е намерена ламарина, за която шофьорът на камиона и багеристът, натоварил шлаката, са обвинени, че са откраднали от "Кремиковци". Двамата са задържани за 72 часа.

Пламен Стоянов обясни, че ламарината е негова, защото е от неговото депо за промишлени отпадъци, на което има и железа отпреди 40 години. За ламарина от 200 лева занимаваме цялата държава, това е подигравка със 7 млн. българи, коментира той. Нямам проблеми да стигна до крайности. Изобщо не ми пука, ще се нагълтам с бензин и ще се запаля като факла, заплаши Пламен Стоянов.

Лица, които стоят между политиката и бизнеса са в основата на атаките срещу нас, каза Големия Дамбовец.

По думите му става въпрос за ръждясала, стара, смачкана ламарина, тежаща 800 килограма, чиято реална стойност е около 200 лева. Присъдата за такова престъпление е от 1 до 10 години, уточни Людмил Рангелов, адвокат по наказателното дело срещу Пламен Стоянов след полицейската операция “Октопод”.

Големия Дамбовец каза още, че ламарината се намирала в неговия двор, за който фирмата има право на ползване и е натоварена на превозно средство, собственост на дружеството. Обвинението е абсолютно несъстоятелно по тези причини, коментира адвокат Людмил Рангелов.

По-бял съм от Бойко Борисов

Пламен Стоянов се закани да уведоми всички европейски посланици у нас и Европейската комисия не само за този, а и за редица други случаи, които според него представляват целенасочен натиск срещу фирмата. Никой не е искал обяснение до днес от фирмата, дори не са пуснали представител на адвокатите по време и след вчерашната акция, добави той.

"Кой има интерес българският бизнес да фалира? Малко по-млад съм от премиера Борисов, но съм по-бял от него. И тези косми не са от кеф", заяви още Стоянов.

Юридическият консултант на "Екоментал Инженеринг" Сашо Чобанов напомни, че досега в дружеството са правени четири обиска и нито един от тях не е довел до негативен резултат.

Завземане на пазарна ниша

С полицейските операции срещу фирмата се търси завземане на печеливша пазарна ниша с рециклиране на отпадъци от бита, заяви Сашо Чобанов по повод последната специализирана акция на ГДБОП и прокуратурата.

Той допълни, че това е високотехнологично производство с добри приходи, а “Екометал” е добре печелещо предприятие с търсена продукция в чужбина.

Според адвоката натискът срещу “Екометал” е преднамерен, за да се постави предприятието в невъзможност да изплаща кредитите си.

Относно запорираното от комисията "Кушлев" имущество на Пламен Стоянов за над 32 милиона лева, адвокат Петя Милкова обясни, че 90 процента от него е собственост на "Екометал Инженеринг" и е придобито с банкови средства.

Пламен Стоянов и адвокатите му обясниха, че кредитите на дружеството са с непознати обеми за други фирми в страната, равняващи се на стотици милиони евро, които досега се изплащат и връщат в срок.

Големия Дамбовец разкри и следното: "Националната разузнавателна служба разследва, че съм дал подкуп на служител в британска банка, за да ми отпусне кредит. Ха-ха-ха!"

Познавам Алексей Петров от ареста и съм добри впечатления 

В отговор на въпрос Стоянов каза, че не е имал връзки с Алексей Петров, а се е запознал с него в ареста. "С добри впечатления съм от него за няколкото дни, които прекарахме в килията", сподели той. Алексей Петров, братята Пламен и Йордан Стоянови и още четирима души бяха задържани на 10 февруари при операция "Октопод". За братята Дамбовци се счита, че стоят на входа и изхода на "Кремиковци" и са замесени в източването на комбината.

Братя Стоянови, които притежават още няколко фирми, са най-големите вносители на скрап за преработка в "Кремиковци", а също така са износители на шлака от него. Те са собственици на големи терени от "Кремиковци", които, според неофициална информация, са получили в замяна на дългове, които заводът им дължал. Твърденията са, че Дамбовците са наследили печелившия бизнес с табаните на "Кремиковци" от Алексей Петров. Двамата братя влизат в играта по времето, когато изпълнителен директор на металургимчния комбинат е Александър Томов, който обаче сега свидетелства срещу тях.

Дамбовците, както и още трима от задържани от престъпната група "Октопод", бяха пуснати от ареста на 18 февруари. Апелативният съд тогава не откри каквито и да е доказателства по предявените им обвинения и ги освободи с най-леката мярка – подписка. Още докато двамата подготвяха документите си за напускане на ареста, полицията нахлу в техни офиси в кв. "Кремиковци", но не успя да открие уличаващи ги доказателства.

До момента единствената санкция, която е наложена на Дамбовците, е глоба от 3 хиляди лева, наложена от РИОСВ – София и тя е за отглеждането на диви екзотични животни без лиценз. Става дума за тигри и ягуар, отглеждани в частен заоопарк, който си е организирал Малкия Дамбовец.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?