Заподозрян за смъртта на Самоковеца в ареста заради стрелба пред БИАД

Софийският районен съд е наложил мярка за неотклонение "задържане под стража" на Йосиф Йосифов от Сливен, който бе задържан за стрелбата пред чалга кръчмата БИАД преди няколко дни.

В сряда съдът прие, че има обосновано предположение Йосифов да е извършил деянията, за които са му предявени три обвинения. Той заплашил с убийство охранител на заведението като насочил пистолет срещу него и оказал съпротива при ареста. Съдът прие, че Йоско е обществено опасен и защото има криминални регистрации.

Адвокатът му изтъкна пред съда, че по делото има втори обвиняем - Костадин Табаков, който сам е признал в досъдебното производство, че е държал пистолета "Глог", притежаван законно от него, и той не е попадал в ръцете на Йосифов.

Адвокат Христов попита съда как е възможно в един момент и двамата да са държали едно и също оръжие и да са заплашвали бодигардовете. За същото обвинение Костадин Табаков е освободен под парична гаранция от 2000 лева.

Всъщност скандалът пред заведението избухнал, защото охраната не е пуснала Йоско и Табаков заради пистолета на последния. В последвалото спречкване е произведен един изстрел във въздуха. При инцидента няма пострадали. При идването на полицията двамата направили опит да избягат с джип "Мерцедес". След кратко преследване обаче са задържани на съседната улица "Стефан Караджа".

През януари 2004 г. Йосиф Йосифов бе разследван за убийството на Константин Димитров-Самоковеца. Причината за ареста му бе, че месец преди това от холандските власти бяха поискали задържането му за друго престъпление.

Разследващите не успяха да намерят достатъчно данни, че Йоско е подпомогнал или подбудил холандеца Ервин Векер да убие Самоковеца. Бяха събрани доказателство само, че Йоско и Векер се познават и са контактували. Косьо Самоковеца бе прострелян смъртоносно на 6 декември 2003 г. в Амстердам.

След задържането му МВР съобщи, че само автопаркът на Йоско е за над половин милион лева. Той стопанисвал и редица луксозни имотни в Сливен и София без да има законни доходи за тях. Йоско бе обвинен и за притежание на наркотици и боеприпаси. До момента обаче не е осъждан.

Споделяне

Още от България