Заподозрян за убийството на Джиджич е арестуван в Солун

Гръцката полиция арестува един от заподозрените за убийството на сръбския министър - председател Зоран Джинджич и очаква от Белград молба за екстрадирането му, съобщиха световните агенции.

Деян Миленкович, на 34 години, бе арестуван в петък в Солун. Той носел със себе си пътна чанта "с много пари".

Миленкович, по прякор "Бъгси", е заловен след двумесечно преследване, невъоръжен и не е имал документи за самоличност, заяви шефът на полицията в Солун Константин Цекис.

Според гръцките закони молба за екстрадиране трябва да пристигне в рамките на 50 дни от ареста.

Миленкович е един от 13-те души, заподозрени в извършването на покушението срещу Джинджич на 12 март 2003 г. в Белград. Полицията счита, че Миленкович се е подготвял да напусне Гърция и, вероятно, е щял да използва парите за купуването на нови документи за самоличност

Самоличността на Миленкович беше потвърдена по-късно през деня чрез дигитални отпечатъци, изпратени от сръбските власти.

Две са основните версии - според полицията, Миленкович е арестуван на солунска улица, но според адвоката му, клиентът му е със статут на затворник в сръбското консулство в града. Обвинението срещу Бъгси е, че е организирал първия опит за атентат срещу сръбския премиер Джинджич на 5 февруари 2003 г. След като оцеля при този атентат, Джинджич бе убит при втория атентат на 12 март. Оттогава следите на Бъгси се губят.

Миленкович е свързан с белградския подземен свят. Арестът му е крайъгълен камък в процеса за убийството на премиера, който се влачи от месеци, и дори изненадващото арестуване на Легия не го тласна към развръзка. Легия, предполагаемият мозък на атентата от 12 март, говори досега пред Специалния трибунал в Белград единствено общи приказки с политически привкус, без да посочва убедителни доказателства за подготовката на убийството. Появата на Бъгси може да се окаже нов, важен обрат в делото.

Още от Балкани

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?