След като Борисов и Цветанов се похвалиха с ефективността на МВР

Заподозрян за убийството на Мирослава от Перник се самоуби пред полицаи

Момичето бе открито удушено край града, премиерът заръча служебното куче да бъде наградено с "телешки пържолки"

Заподозрян за убийството на Мирослава от Перник се самоуби пред полицаи

Тотален хаос обхвана разследването на случая с изчезналата от два месеца 18-годишна Мирослава Николова от Перник, която първоначално се смяташе за отвлечена, а впоследствие от МВР обявиха, че най-вероятно доброволно е напуснала страната.

В четвъртък обаче се оказа, че момичето е било убито, а местната полиция е задържала ден по-рано двама заподозрени за убийството.

Новината за "успешния" напредък в издирването на Мирослава стана повод за поредната порция хвалби за работата на разследващите от страна на вътрешния министър Цветан Цветанов и премиера Бойко Борисов.

По същото време обаче стана ясно, че в четвъртък около обяд един от двамата арестанти се самоубил пред полицаи, след като неясно как се добрал до пистолета си по време на втори оглед на апартамента му, където разследващите решили да го доразпитат.

Самоубийството на заподозрян в присъствието на полицаи е, най-меко казано, гаф на МВР, тъй като отговорността за здравето и живота на всеки задържан изцяло се поема от разследващите след ареста. Още повече, че смъртта на 36-годишния Стойчо Стоев може допълнително да минира делото за убийството на Мирослава, особено ако прокуратурата не успее да намери достатъчно свидетели, които да изяснят случая.

Преди новината за безпрецедентното самоубийство на младия мъж да стигне до медиите, Цветанов и Борисов побързаха да похвалят "активната работа" на "колегите", като премиерът дори стигна дотам, че поиска от близките на убитата Мирослава да се извинят на полицията, че два месеца са я критикували за мудната работа.

Борисов нареди родителите да се извинят, а куче на БЧК да получи пържоли

"Два месеца работиха службите, и МВР, по цяла нощ, по това отвличане в Перник. Така, както и предполагах, то е с фатален край и най-близките хора там са искали да вземат пари. Това момиче още същата вечер са го удушили, но вече ги задържахме, отидоха и показаха къде са го заровили. Съжалявам, че бяха изговорени от близките ѝ такива лоши думи за МВР. Надявам се - те да се извинят и да ги отправят към най-близките си, които са участвали в този процес. Но, за съжаление, трупа го изровиха и е така", заяви със сериозен тон министър-председателят, без да коментира, че делото вече разполага само с един обвиняем.

Той обаче не поясни думите си и не стана ясно по какъв начин точно близки на жертвата "са участвали в този процес". Засега бе уточнено официално единствено, че двамата задържани били познати на момичето.

Въпреки че семейството на Мирослава бе разбрало за смъртта ѝ едва преди час, Борисов не се ограничи само с това назидателно изявление по случая, а добави още, че "в продължение на месеци те сипеха хули и отправиха десетки обвинения към служителите на реда, които работиха неуморно за разкриването на случая".

"Не спах цяла нощ заедно с вътрешния министър Цветан Цветанов. Използвахме тежка техника и най-накрая куче на Червения кръст изрови трупа на момичето. Затова казах на Цветанов, когато вземе заплата, да купи на кучето три-четири телешки пържолки. Три-четири телешки пържолки да прати на кучето освен да награди водача. Кучето свърши много работа. Заслужава и то, като, разбира се, и всички, награда", заключи през смях премиерът след участието си в дискусия на Американската търговска камара.

Изказването на Цветанов пък бе съсредоточено основно върху благодарностите към работата на ГДБОП, местната полиция и прокуратурата, които "работиха много активно по всички възможни версии, с всички потенциални извършители на това престъпление, включително и версиите отвличане и убийство".

Министърът не спомена и дума по повод твърденията на разследващите от последните седмици, че Мирослава най-вероятно изобщо не е отвлечена, а сама и доброволно е напуснала страната. Данни в тази посока обаче така ѝ не бяха открити.

Сестрата на Мирослава твърди, че МВР отхвърляло версията, че тя е още в града

"Справедливият" премиерски гняв по адрес на семейството на 18-годишното момиче бе отключен по повод на няколко телевизионни изяви на сестра ѝ Елеонора, която разказа, че полицаите на практика отказвали да работят по версията, че Мирослава може все още да е в Перник.

По думите ѝ освен че разследващите не могли да засекат и проследят последното обаждане на Мирослава в деня на изчезването ѝ, не искали да проверяват и информация, че тя се намира в къща в града, въпреки че Елеонора била заплашвана от неизвестен глас по телефона – да следва инструкциите му, за да не пострадат и двете.

"Имаше заплаха, че тя е при тях и че трябва да спазвам определени условия, иначе ще я върнат на парчета в кутии и ще пострадам аз много жестоко - ще бъда труп до края на живота си", разказа в края на миналата година момичето пред ТВ7. Пред бТВ пък обясни в първите дни на януари, че по време на единственото обаждане на сестра ѝ, похитеното момиче споделило, че в отвличането са замесени и полицаи.

По думите на Елеонора, дори се появил сигнал за евентуалното местонахождение на Мирослава, но разследващите обявили, че не могат да ходят на такъв тип сигнали, тъй като тя може да е на дъното на някой язовир, а те не могат да източват всеки язовир, за да проверят дали има труп в него или не.

В продължение на няколко часа след появата на неофициалната информация за самоубийството на единия от задържаните, от МВР и прокуратурата тотално спряха да огласяват каквато и да е информация за случая. Единственото лаконично обяснение бе, че в Перник се провежда оперативно съвещание и до София не достигат никакви данни.

В крайна сметка пресцентърът на вътрешното ведомство разпространи съобщение, в което официално бе потвърдено за самоубийството на заподозрения. "При претърсване и изземване в къщата на заподозрения, той помолил да му бъде позволено да отиде до тоалетната. С.С. успял да достигне до предварително укрит пистолет, след което се самопрострелял смъртоносно", се казва в информацията. Не става ясно обаче защо оръжието не е било открито при първоначалния оглед и как така полицаите са оставили задържания без надзор в тоалетната.

От МВР уточняват също, че самоубилият се мъж признал, че е отвлякъл и убил заедно с другия арестант Мирослава, като това било с цел изнудване на нейните родители - версията, която сестрата Елеонора открито лансираше пред медиите и заради която обвиняваше полицията в мудност. До самопризнанията на задържания се стигнало след традиционните "беседи в ГДБОП и в Института по психология на МВР".

Според шефа на пернишката полиция похитителите били близки на семейството на жертвата

В края на деня шефът на пернишката полиция Валентин Димитров свика и пресконференция, на която изясни думите на премиера Борисов от предните часове, че близки на Мирослава били сред организаторите на убийството ѝ.

"Мирослава Николова е била отвлечена от близки на семейството за спечелване на пари и с цел убийство", заяви полицейският началник и уточни, че самоубилият се в четвъртък Стоев по прякор Чочо първоначално планирал да поиска откуп за Йоан Чолев, брат на приятеля на Елеонора Николова – Борислав. След това обаче решил да отвлече Мирослава, тъй като ежедневният ѝ маршрут бил един и същ.

Стоев и съучастникът му, чието име все още не се съобщава, смятали, че чрез нея Елеонора ще въздейства на приятеля си, за да даде пари за откуп. Похитителите не са разполагали със средства, необходими за организиране на същинско отвличане, уточни комисар Димитров. Те са отвлекли жертвата с предварителната нагласа да я убият. Убийството било извършено само час след изчезването на 18-годишното момиче.

След задържането на Стоев той не успял да издържи изследване с детектор на лъжата и впоследствие направил пълни самопризнания. И двамата задържани са криминално-проявени. Чочо работел като охранител на известния пернишки бизнесмен Феодор Феодоров - Федята.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?