Заподозряният в убийство директор на фонд "Научни изследвания" остава в ареста

Николай Христов

Софийският апелативен съд остави в ареста окончателно директорът на фонд "Научни изследвания" към МОН Николай Христов.

Христов беше задържан за убийството на неговия приятел Красимир Илиев. Според разследващите престъплението е извършено в дома на Христов, където Илиев е бил прострелян в главата. Доказателствата по делото сочат, че преди да се случи инцидентът, двамата са били употребили солидно количество алкохол.

Съдебният състав сметна, че към момента има достатъчно доказателства, че Христов е извършил убийството, но не може да се каже категорично дали то е било умишлено. Според съдиите обаче тезата, че Илиев се е самоубил може да се отхвърли категорично, защото според експертизите изстрелът не е бил от упор или от близко разстояние.

Според защитата на Христов към момента не са събрани доказателства, че именно той е извършил деянието или че то е умишлено, защото липсват факти какво точно се е случило. Адвокатите определиха инцидента като злополука между двама близки приятели.

Пред съда Христов каза единствено, че иска мярката му за неотклонение да бъде изменена, както и това, че двамата с Илиев са били приятели от 1979 година и той му е помагал многократно.

Споделяне

Още по темата

Още от България