Запор остави без заплати по Коледа 600 общински служители в Кюстендил

Запор остави без заплати по Коледа 600 общински служители в Кюстендил

Община Кюстендил е със запорирани сметки от вторник следобед. Кметът Петър Паунов обясни, че до това се стига заради дело за неизплатени около половин милион лева на фирма, извършила възстановителни работи след наводнение от 2009г.

Това налага спиране на всички плащания, като общината може да се разполага само с парите по европроекти, поясни зам.-кметът по финансите Надя Каратова, цитирана от БНР.

Около 600 служители и работещи в общинските звена остават без заплата точно в навечерието на Коледните и Новогодишните празници. Всички постъпления по местни данъци и такси постъпват не по сметките на общината, а в банката по силата на изпълнителното производство.

Кметът Петър Паунов отказа коментари, но изрази надежда, че фирмата, на която според съдебното решение общината дължи шестцифрена сума, ще прояви отговорност и съвет.

Строителното предприятие осъди общината за около 320 хиляди лева за дейности по възстановяване щетите от придошлата р. Елешница при с. Сажданик през ноември 2009 г., както и около 170 хил. лева от лихви.

От общината коментират, че това решение е правен прецедент, защото фирмата е извършила дейности по обекта, които не са и възлагани. 

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?