Запорирани са акции на “Петрол” АД, търгувани на БФБ

Запорирани са акции на “Петрол” АД, търгувани на БФБ
Съдия-изпълнител е запорирал на 30 март 1 125 000 акции от капитала на "Петрол" АД в Централния депозитар, съобщиха в неделя от "Лукойл".

Акциите са собственост на "Петрол Холдинг", мажоритарен собственик на "Петрол" АД и се търгуват на Българската фондова борса (БФБ) под индекс PET, се посочва в съобщението. Номиналната стойност на една акция е 1 лев.

Мярката е наложена във връзка с неизплатен дълг на дружеството "Петрол Холдинг" АД към групата компании на “Лукойл” в България, в размер на 1 125 000 лева. В съобщението се уточнява, че този дълг е различен от задълженията на "Петрол" АД към "Лукойл-България" в размер на 89,5 милиона лева, които са предмет на насроченото за 11 май дело в Софийския градски съд.

Ако "Петрол Холдинг" не се издължи в 7-дневен срок, запорираните акции ще бъдат продадени на фондовата борса, а средствата от продажбата им ще отидат за погасяване на задължението на холдинга към Групата компании, представлявани от "Лукойл-България".

От "Петрол Холдинг" заявиха пред БТА, че не са уведомени официално за претенциите, предявени към тях в това съобщение. Представителите на холдинга допълниха, че изпълняват задълженията си по действащите двустранни договори и че биха коментирали иска, след като се запознаят официално с него.

Споделяне

Още от Бизнес