Запорирани са акциите на руската фирма за "Турски поток"

Запорирани са акциите на руската фирма за "Турски поток"

Окръжният съд на Амстердам е запорирал 100 процента от акциите на дъщерното дружество на "Газпром" – "Южен поток Транспорт", което се занимава със строежа и управлението на проекта за газопровода "Турски поток". Това е станало по искане на украинската компания "Нафтогаз". Причината е, че "Газпром" е прехвърлил акциите на "Южен поток Транспорт" в  друго свое дъщерно дружество – "Газпром трансгаз Краснодар", ден след като съдия изпълнители започнали да замразяват активи на руската компания в Нидерландия, обясни във Фейсбук изпълнителният директор на "Нафтогаз" Юрий Витренко.

"Газпром" е предприел тези действия, защото отказва да плати дълга си пред "Нафтогаз" посочва се в съобщение на украинската държавна компания. В отговор тя е инициирала отделен съдебен процес пред Окръжния съд на Амстердам, за да докаже неправомерните действия на "Газпром" при прехвърлянето на акциите на своето дружество "Южен поток Транспорт", което е регистрирано в холандската столица, във владение на друга своя компания..

От "Южен поток Транспорт" потвърдиха запора на акциите, но увериха, че те остават собственост на "Газпром трансгаз Краснодар" и това няма да попречи на строителните работи и експлоатацията на морската част от газопровода "Турски поток". "Към момента се готвим за първите доставки на газ през системата "Турски поток", които с апланирани за края на 2019 г.", пише в съобщение на "Южен поток Транспорт".

В края на февруари 2018 г. приключи дългогодишният спор между "Газпром" и "Нафтогаз" пред Стокхолмския арбитраж, който постанови, че украинската страна има да получава още 4.63 млрд. долара от "Газпром" за транзита и руският монополист е задължен да плати 2.56 млрд. долара. След произнасянето на решението шефът на "Газпром" Алексей Милер обяви, че компанията му иска да разтрогне договора си с Украйна, тъй като е "категорично против за наша сметка да се решават икономически проблеми на Украйна".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес