Заповед на Путин изненада неприятно руските банкери

Заповед на руския премиер Владимир Путин да се разреши на дребните акционери на полудържавна банка Внешторгбанк (ВТБ) да препродадат без загуба акциите си, предизвика стрес и смут сред руските банкери. Това става месец преди президентските избори, на които бившият агент на КГБ е големият фаворит, предаде Франс прес.

Путин изненада пазарите, обявявайки в четвъртък проект, който трябва да позволи на миноритарните акционери на Внешторгбанк, които не са извлекли печалба от акциите, купени при приватизацията през 2007 година, да ги препродадат на банката, без да губят пари.

След направеното съобщение от Путин на инвестиционен форум в Москва, шефът на Внешторгбанк Андрей Костин заяви, че подобна програма би могла да се приложи, ако от хазната се извадят от 15 до 18 милиарда рубли или 500 до 600 милиона долара.

"Предизборно изкупуване", писа днес в. "Ведомости" на първата си страница, имайки предвид кандидатурата на Путин за президентския пост при вота на 4 март.

Предполага се, че тази мярка ще бъде в полза на популярността на Путин, тъй като акционерите, които бяха разочаровани от резултатите от първично публично предлагане на акции на ВТБ през май 2007 година, сега ще могат да препродадат акциите си при изгодни условия.

Путин уточни, че банката би трябвало да изкупи акциите така, че дребните собственици "да не понесат никаква загуба".

Руската държава все още е собственик на 75.5 на сто от капитала на ВТБ, която е втората в страната по активи. Над 100 000 дребни акционери купиха книжа на банката при излизането ѝ на борсата през 2007 година.

Обещанието на Путин породи критики на експерти и професионалисти от сектора.

"Мисля, че не е добре държавният бюджет да бъде използван за тази операция", заяви помощник-директорът на централната банка Алексей Олюкаев, цитиран от Интерфакс.

"Не разбирам много добре какво означава всичко това, но във всеки случай данъкоплатците не би трябвало да плащат за него", допълни Олюкаев.

Герман Греф, шеф на Сбербанк, най-голямата руска банка, заяви: "Това излиза извън границите на моето разбиране".

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?