Заповедите за защита от домашно насилие са се увеличили четири пъти

Заповедите за защита от домашно насилие са се увеличили четири пъти

Четири пъти се е увеличил броят на издадените заповед за защита от домашно насилие. Това сочи статистиката на МВР, цитиран от Българския хелзинкски комитет (БХК) във вторник. В това число влизат заповедите за незабавна защита, издавани в рамките на дело за домашно насилие. Целта им е жертвата да получило протекция още преди наказателното дело за домашно насилие да е приключило с влязла в сила присъда.

През 2017 г. заповедите за незбавна защита са били 575, показва статистиката. Година по-късно броят им се увеличава плавно до 601. На този фон през 2019 г. съдилищата са издали общо 2338 такива заповеди. Това не означава, че са гледани повече такива дела. Статистиката сочи, че увеличението на този тип процеси е с 21%.

Повишени обществени очаквания

"Едно от възможните обяснения за ръста на издадените заповеди би могло да бъде промяна в начина на преценка на съда за това кога са налице данни, че здравето или животът на пострадалите са поставени в опасност", се казва в анализа на БХК.

Организацията допълва, че значение имат и повишените обществени очаквания към властите да осъществяват по-ефективна превенция и защита от домашно насилие, особено след отказа на управляващите да ратифицират Истанбулската конвенция.

79% от обществото го смятат за проблем

Над 2/3 от участниците социологическо проучване са заявили, че домашното насилие е проблем, съобщава още БХК. Масово хората твърдят, че институциите трябва да работят по-ефективно при противодействието на тези престъпления.

"Остава сериозен проблемът с проследяването на случаите на домашно насилие в България. От МВР признават, че в страната ни все още липсва единна автоматизирана информационна система, която да събира и обработва данни за домашно насилие, като различните институции и неправителствени организации използват собствени системи за това", твърди организацията.

Фатално

Драстичен ръст се отчита и при убийствата в условията на домашно насилие. Според данните на МВР през последните три години броят им се е увеличил с 50%.

През 2016 година те са 22, година по-късно вече са 27, а през миналата година са убити 33 жени. Най-често срещаният мотив е ревност. МВР смята всичките убийства и тежки телесни повреди срещу жени вследствие от домашно насилие за разкрити.

По закон

Заради зачестилите случаи на домашно насилие в началото на миналата година парламентът прие поправки в НК. Според новите текстове за убийство в условия на домашно насилие ще се налагат от 15 години лишаване от свобода до доживотен затвор.

Споделяне

Още по темата

Още от България