Заповедта за изгонването не е връчвана на Методи Андреев

Заповедта за изземването на сградата и прехвърлянето ѝ на Държавната комисия по сигурността на информацията е била подписана от заместник на областния управител на София - град Росен Владимиров на 6 януари. Маркова обясни, че тя се изпълнява едва днес, защото в 10 ч. тази сутрин изтичал срокът, в който сградата трябвало да бъде предадена доброволно. Досега чакали хората на Методи Андреев само да се изнесат. Оказа се обаче, че нито шефът на комисията по досиетата, нито заместникът му Евгени Димитров са получавали заповедта на зам.-областния управител.

"Научихме за заповедта съвсем случайно вчера и веднага сезирахме Върховния административен съд и Върховната административна прокуратура за нарушение на решението на съда", обясни Димитров. Той се позова на незавършилото съдебно дело, заведено от него пред Върховния административен съд. До 17 февруари т.г. ВАС трябва да отсъди дали ДКСИ може да бъде правоприемник на документацията на бившата комисия по досиетата и дали създадената за тази цел ликвидационна комисия може да рови из архивите на "Андреев". Съдът временно спря дейността на ликвидационната комисия, докато не се произнесе окончателно.

Димитров днес обяви, че ще обжалват заповедта на областния управител, с която бяха изхвърлени от сградата. Той посочи, че тя нарушавала съдебното решение на ВАС, тъй като още преди тази дата магистратите разпоредили временно да се прекрати дейността на ликвидационната комисия, която трябваше да прехвърли документацията към ДКСИ.

Според Цвета Маркова обаче решението на ВАС няма нищо общо с днешното изземване на сградата - ставало въпрос за изпълнение на отделно решение на Министерски съвет, с което тя трябва да бъде предадена на ДКСИ. Отделно документацията - обект на спора, била запечатана и никой няма достъп до нея.

Според Маркова заповедта е била изпратена на Методи Андреев и той я е получил, защото на 7 януари изпратил ответно писмо до Росен Владимиров, в което му обяснявал, че няма да освободи сградата, докато съдът не се произнесе по казуса.

Пред mediapool самият Методи Андреев обясни, че не е получавал, нито е подписвал такава заповед. Изпратеното от него писмо било инспирирано от факта, че на 7 януари в Държавен вестник излезе определението на ВАС, с което бе спряна дейността на ликвидационната комисия. С писмото Андреев предупреждавал Владимиров, че докато съдът не се произнесе, комисията по досиетата спира сдаването на активите си. До този момент тя беше предала единствено трите апартамента, които ѝ бяха предадени за ползване.

Областният управител Росен Владимиров потвърди пред mediapool, че заповедта за опразването на сградата е била връчена не на Методи Андреев, а на член на комисията. Това е станало в деня на нейното издаване - на 6 януари. Той не можа да каже със сигурност кой точно я е получил, защото със случая се занимавал заместникът му. Владимиров обаче предположи, че подписът може и да е на Мохамед Реджеб. Реджеб e единственият член на бившата комисия по досиетата, който по уговорка на ДПС със Сакскобургготски бе назначен и в ДКСИ.

Във Върховния административен съд /ВАС/ днес следобед е постъпило писмо от комисията "Андреев", с което се иска спирането на заповедта на областния управител за изземване сградата на ул. "Ангел Кънчев". За да се произнесе съдът обаче трябва да има постъпила жалба, по която до е образувано дело. Тъй като в слчучая няма жалба председателят на Пето отделение на ВАС е дал 7-дневен срок, в който жалпоподавателите да посочат обжалват ли заповедта и какви са митивите им за отмяна ѝ. Съдът е изискал спешно от областния управител административната преписка по издаването на разпореждането за изземването.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?