Заработи британски експериментален термоядрен реактор

Заработи британски експериментален термоядрен реактор

Във Великобритания заработи в края на миналата седмица новият експериментален термоядрен реактор ST40 и вече е произведена първата плазма, която се очаква до 2018 г. да се нагрее до температура 100 млн. градуса по Целзия в магнитното съоръжение, наречено токамак, за да може да започне образуването на хелий и производството на практически неизчерпаема и чиста енергия. Това съобщи компанията "Токамак Енерджи" (Tokamak Energy), създател на ST40.

Идеята за експерименталния реактор се ражда в лабораториите на националния Кълам център за синтез на енергията и компанията "Токамак Енерджи" успя да привлече за проекта 20 млн. лири инвестиции от различни институционални и частни механизми. Токамакът на ST40 в момента експериментално работи в една от лабораториите на научния център.

Следващата стъпка от проекта е да се постигне температура, която надвишава седем пъти тази в ядрото на Слънцето. 100 милиона градуса по Целзий е един вид "праг“, при който от атомите на водорода започва да се образува хелий. В рамките на реакцията се създава огромно количество енергия, която може да се използва за различни цели.

"Днес е важен ден за развитието на термоядрената енергетика не само във Великобритания, но и в целия свят“, заяви Дейвид Кингам, изпълнителен директор на "Токамак Енерджи"

"Ние откриваме първото в света управляемо устройство за термоядрена реакция, което бе проектирано и построено от частно предприятие. Реакторът ST40 е машина, която ще покаже, че термоядрените температури – 100 милиона градуса, са възможни в компактни, рентабилни реактори. Това ще позволи да се сдобием с термоядрени мощности в рамките на години, а не на десетилетия“, допълни той.

Ако човечеството си изясни как да овладее процеса на термоядрената реакция (която захранва Слънцето) и да я управлява, ще отвори вратата към източник на фактически неизчерпаема и чиста енергия, без всякакво замърсяване. За разлика от ядрения синтез, който се постига в атомните реактори, термоядреният синтез подразбира сливане, а не деление на атоми, като процесът на този синтез е доста по-сложен, обясняват от компанията.

Споделяне

Още от Бизнес