Заработи първата инсталация в новия комплекс на "Нефтохим"

Божидар Лукарски открива комплекс за дълбочинна преработка на нефт в "Лукойл Нефтохим Бургас“. Сн. Министерство на икономиката.

Първият технологичен обект от новия Комплекс за дълбочинна преработка на нефта в "Лукойл Нефтохим Бургас“ бе пуснат в експлоатация в четвъртък. В церемонията по откриването на инсталацията "Газова сяра-4“ се включи министърът на икономиката Божидар Лукарски.

В нея са инвестирани 71 млн. щатски долара и тя е първата фаза от плана за разширяване и модернизация на петролната рафинерия, която ще струва общо 1.5 млрд. долара.

"Бих оценил мащабите на този комплекс като уникални – това е истински нов завод в завода, единствен по рода си не само в България, а и в цяла Югоизточна Европа“, каза министър Лукарски, цитиран от пресцентъра си. Той заяви, че това е най-голямото частно вложение в страната и е отличен старт на инвестиционната година.

С програмата за модернизацията на мощностите на "Лукойл" край Бургас ще се изведат старите производствени мощности, строени през 60-те години на миналия век. По думите на Лукарски замяната им с технологии за преработка от последно поколение ще доведе до повишаване на качеството и ефективността на производството и то ще отговаря на най-високите екостандарти, а също така страната ни ще се позиционира по-добре на външните пазари на горива.

Първият вицепрезидент на руската "Лукойл“ Владимир Некрасов благодари на държавата и местната власт за подкрепата и благоприятния инвестиционен климат, който позволявал на "Нефтопхим" да се развива като модерно предприятие.

Според министъра, не на последно място инвестицията в рафинерията ще затвърди репутацията на Бургас като най-добрия град за живеене в България.

Лукарски използва пътуването си до крайморския град да се срещне и с кмета му Димитър Николов, с когото се разбрали да обединят усилията си за привличане на инвестиции в региона. Такова място се очертава да бъде Индустриално-логистичният парк на Бургас, стопанисван съвместно от община и държава.

“До момента 6 фирми са закупили терени в зоната и стартират дейността си. Привлякохме ги с активни действия на община Бургас, но само те не стигат. Надявам се на силна подкрепа от Министерство на икономиката, за да дадем мощен тласък на инвестиционния процес”, казва кметът Николов, цитиран от пресцентъра на икономическото ведомство.

В отговор Лукарски се ангажира да лобира за Бургас в международен план и отчита предварителен интерес към града от голяма белгийска компания, както и от пакистански инвеститори, които искат да са посредници в търговията между Източен Китай и Европейския съюз.

Индустриално-логистичният парк на Бургас е разположен в Северната промишлена зона на града. Той е директно свързан с пристанището чрез жп линия, а Пътен възел Запад ще го свърже пряко и с автомагистрала “Тракия”. Индустриалният парк разполага с терени от 2 до 30 декара, като общата му площ е 238 декара. Към момента е завършен първи етап по изграждане на вътрешната инфраструктура. До края на 2015 г. е предвидено приключването и на втория етап, който включва проектиране и изграждане на оптика и ел. инсталации, както и вътрешната улична мрежа. През 2014 г. приключва и изграждането на канално-помпена станция, която осигурява инфраструктурата на около 1/3 от територията на парка.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?