Заработи система за "дистанционна" помощ на пациенти с инфаркт

Автоматизирана система за дистанционна диагностика на пациенти заработи във вторник. Тя позволява от диспечерски пункт в болница "Света Екатерина" лекари да консултират екипи на Бърза помощ в реално време чрез мобилни устройства, с които са оборудвани линейките.

Целта на системата е да се намали максимално времето за започване на лечение на пациента. Този метод е въведен в областта Пулия, Италия, и благодарение на него само за една година смъртността от инфаркти е намаляла три пъти.

Системата включва специални мобилни устройства, с които са оборудвани 10 линейки на спешната медицинска помощ. Това са интегрирани малки преносими станции за наблюдение на физиологичните параметри на пациента - електрокардиограма, сърдечен ритъм, сърдечна честота, пулс и други. Получените данни от пациента в линейката се визуализират в реално време в специално изградения диспечерски телемедицински център в болница "Света Екатерина".

Центърът ще осигурява 24-часово наблюдение и специализирана консултация от кардиолозите на клиниката за екипите на линейките. Мобилното устройство, с което са оборудвани линейките, е компактно и дава възможност при спешни случаи да се ползва и извън превозното средство директно при пациента.

Проектът е пилотен и е на стойност 133 778 лева от бюджета на Министерството на здравеопазването. Здравният министър Евгений Желев заяви при откриването на системата, че предстои внедряването на подобна и в другите университетски центрове в страната.

Споделяне

Още от България