Заработиха част от сероочистките и модернизиран блок на ТЕЦ “Марица Изток 2“

Заработиха част от сероочистките и модернизиран блок на ТЕЦ “Марица Изток 2“

Сероочистващи инсталации на седми и осми блок на държавната ТЕЦ “Марица Изток 2“ и модернизираният шести блок бяха пуснати в експлоатация във вторник.

След продължила година и половина рехабилитация шести блок ще работи с 20 мегавата по-висока мощност, а експлоатационният му живот нараства с 25 години, заяви при откриването министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Със стъклопластовите комини за улавяне на вредните вещество пък ще се осигури по-чист въздух за Стара Загора, допълни той.

Реконструкцията на шести блок бе изпълнена от “Мицуи Енергийни проекти" срещу 68.7 млн. лв. с подизпълнители “Тошиба” и “Риск Инженеринг”.

Новите сероочистки са стрували на държавната електроцентрала 27.342 млн. лв. собствени средства. Също със свои пари дружеството изгражда екосъоръженията и на пети и шести блок, след като Европейската комисия спря финансирането на проекта заради заведен иск от “Алстом“ срещу избора на италиано-китайския консорциум "Идреко – Инсигма" за изпълнител на комините.

През август 2010 г. е започнала и рехабилитацията на осми енергоблок, която е в същия обем като шести и трябва да приключи до средата на 2011 г.

“В енергетиката си поставяме различни цели, но в крайна сметка трябва да имаме един баланс – баланс между зелената енергия, между вносните и между българските ресурси“, заяви при откриването Трайков. Той посочи, че въглищата в Маришкия басейн са най-изобилните, евтини и достъпни собствени ресурси.

“Ние сме длъжни да създадем предпоставки, така че да има работа за хората, да сме енергийно независими и в същото време - да поддържаме конкурентноспособна енергетика, която дава надеждна енергия на достъпна цена с грижа за здравето на хората“, допълни енергийният министър.

Той каза още, че ръководството на държавното дружество има планове и за модернизацията на пети и седми блок.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?