Заради 76 заразени Хонконг затяга противоепидемичните мерки

Заради 76 заразени Хонконг затяга противоепидемичните мерки

Хонконгските власти затегнаха противоепидемичните мерки, предаде Ройтерс. От сряда, 2 декември, събиранията на хората се ограничават на не повече от двама, затварят се караоке баровете и развлекателните центрове, а повечето държавни служители ще работят от вкъщи, съобщи главният администратор на Хонконг Кари Лам.

Тези мерки се добавят към обявените вчера, които предвиждат също от сряда до края на годината в училищата да не се учи присъствено.

Ще бъдат затворени и тематичните паркове "Оушън Парк" и "Дисниленд", съобщи здравният министър на Хонконг София Чан.

"Следващите две седмици са критично важни", каза Лам. "Надявам се хората да проявят толерантност".

Фитнесите и спортните центрове ще останат отворени, но в тях ще може да има само по двама души по едно и също време, остават отворени и салоните за красота и масажи, обявиха властите.

Работното време на ресторантите се намалява от полунощ на 22.00 ч.; на една маса няма да имат право да седят повече от двама души. Баровете в Хонконг са затворени, но някои се опитват да заобиколят забраната чрез поставянето на масите на чинии и прибори за хранене, твърдейки, че хората в заведението се хранят.

Световният финансов център засега успя да избегне масовата заболеваемост, каквато имаше в много от големите градове по света, макар че постоянно променящите се ограничения, които ту им позволяват да работят, ту не, изнервят някои собственици на бизнеси и жители.

Макар и досега да имаше забрана за събиранията на обществени места на повече от четирима души (която сега се намалява на двама), масово се срещаха големи групи хора из града, особено през уикендите и в дните на официални празници, но е рядкост да се види човек без маска.

Лам съобщи, че за последното денонощие са установени 76 нови случая на заразяване с коронавирус, с което общият брой от началото на пандемията в 7,4-милионния град ндхвърли 6300 при 109 починали. Четиресет от новоустановените случаи на заразяване се свързват с дискотеки. Днес обаче броят на новите инфекции е по-нисък от този през вчерашния ден, когато беше отчетен рекорд от началото на пандемията - 115.

Лам заяви, че глобите за нарушаване на новите правила може да бъдат увеличени двойно на най-малко 4000 хонконгски долара (516 щатски).

Увеличението в броя на новите случаи на заразяване доведе и до отлагане с поне две седмици на началото на така наречения "балон" (отваряне на коридор за пътувания) между Хонконг и Сингапур.

Сингапур в един момент беше с най-високата заболеваемост в Югоизточна Азия, но сега почти изцяло изкорени болестта, а смъртността там е една от най-ниските в света - само 28 починали.

Споделяне

Още от Коронавирус

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?