Заради българи и румънци нов рекорд на работещите във Великобритания граждани на ЕС

Заради българи и румънци нов рекорд на работещите във Великобритания граждани на ЕС

Броят на гражданите на ЕС, работещи в Обединеното кралство, е достигнал рекордни нива заради голямото увеличение на броя на българите и румънците, намерили работа там, съобщи в. "Файненшъл таймс".

Според официални данни, 2,37 милиона граждани на страни членки на ЕС са работили на острова между април и юни тази година, което е увеличаване със 126 000, в сравнение със същия период на 2016 година.

Това е най-големият брой, регистриран, откакто преди две десетилетия започват да се водят статистики по този въпрос.

Това показва, че решението на Обединеното кралство да напусне ЕС още няма значителен ефект върху броя на работещите в него европейци, отбелязва изданието, цитирано от БТА.

Нарастването отчасти се дължи на рязкото увеличаване на броя на работниците от България и Румъния с над една четвърт до 337 000 през последните 12 месеца.

Гражданите на тези две държави получиха пълен достъп до пазара на труда на острова преди три години и оттогава броят им значително нарасна, отбеляза вестникът.

Наблюдава се обаче намаляване на броя на работещите във Великобритания от осем други източноевропейски страни, включително Полша, Литва и Латвия. Те са намалели от малко над 1 милион през второто тримесечие на 2016 г. до 997 000 през същия период на тази година.

Леко – от 947 хиляди до малко над милион – е нараснал броят на работещите от „старите“ страни членки на съюза.

Като цяло броят на работещите във Великобритания граждани на други страни от ЕС се увеличава, но темпът на това увеличение видимо се е забавил.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?