Заради българското вето ЕС може да раздели Скопие и Тирана

Захариева: Страните от региона да прекратят финансираните дезинформационни кампании срещу държави-членки

Заради българското вето ЕС може да раздели Скопие и Тирана

Все повече сигнали идват от Брюксел, че Албания и Северна Македония могат да бъдат разделени по пътя си към членство в Европейския съюз (ЕС) заради отказа на България да одобри преговорната рамка на Скопие.

Комисарят по разширяването Оливер Вархей допусна преди няколко дни, че е възможно процесите за двете страни да бъдат разделени, въпреки че досега те вървяха заедно.

В понеделник македонският премиер Зоран Заев отново е в Брюксел, където вероятно лобира за оказване на натиск върху България, за да промени позицията си, и проведе серия срещи.

Заев е категорично против евентуално решение за разделянето на двете страни.

Засега обаче не се очертава пробив в решаването на проблемите със София.

София: Дезинформационните кампании да се прекратят

В понеделник се проведе и заседание на Съвета "Външни работи" в Брюксел във формат външни министри, по време на което външната министърка в оставка Екатерина Захариева призова да бъдат прекратени "финансираните дезинформационни кампании".

"Само по себе си започването на преговори за членство за ЕС не е достатъчно, за да затвърдим геополитическата ориентация на Западните Балкани. Необходимо е държавите от региона да спазват критериите на ЕС и да изпълняват ефективно необходимите реформи, включително да прекратят финансираните дезинформационни кампании срещу държави-членки", посочи Захариева, цитирана от пресцентъра на МВнР.

"За съжаление обаче дискусиите ни преди четири години, когато България беше председател на Съвета на ЕС и настояваше за засилен ангажимент с държавите от региона, бяха същите, като днешната. Тогава нашите съседи отново посочваха за виновни други държави с желанието си да дадат оправдание за недостатъчното изпълнение на реформите. Тревожна е и липсата на пълно присъединяване на държавите от Западните Балкани към решения и позиции на ЕС в областта на външната политика и политиката на сигурност".

ЕК подкрепя започването на преговори със Скопие

В понеделник говорител на Европейската комисия за пореден път призова България и Република Северна Македония да решат откритите въпроси, за да може преговорите за присъединяването на Северна Македония към ЕС да започнат.

Говорителят посочи, цитиран от БТА, че на срещата на Заев с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен са били обсъдени много въпроси, включително за възможността ЕС да финансира изграждането на инфраструктура в Република Северна Македония.

Фон дер Лайен е потвърдила подкрепата си за начало на преговорите със Скопие. Тя е насърчила властите в Северна Македония да продължат по пътя на реформите.

Еврокомисарят по разширяването на ЕС Оливер Вархей е отбелязал пред Заев, че Съветът на ЕС трябва да постигне съгласие по преговорната рамка, за да се даде начало на преговорите.

Според Вархей, ако София и Скопие не се договорят, Съветът на ЕС трябва да вземе решение, поясни говорителят.

Според ЕК Албания и Република Северна Македония изпълняват условията за начало на преговорите и са изпълнили поставените изисквания. Бихме искали възможно най-скоро преговорите да започнат, допълни говорителят.

Той поясни, че свикването на междуправителствена конференция за начало на преговорите се решава от председателството на Съвета на ЕС, а за това е необходимо да бъде постигнато съгласие по преговорната рамка.

След срещата си с Урсула фон дер Лайен Заев за пореден път каза, че "македонският език и македонската идентичност, наложени като тема от България, не бива да бъдат предмет на разговорите и ангажиментите на Брюксел".

"Единствено така Република Северна Македония ще продължи да разговаря за европейското си бъдеще", каза Заев.

"Македонската идентичност, освен че е въпрос на гордост, е и въпрос на факти, наука, традиция и национална характеристика на нашия народ. Тя не е и няма да бъде предмет на преговори. Европейските ценности са пътеводител за нас, но защитата на идентичността също е европейска ценност", добави той.

Сн. ЕПА/БГНЕС
Сн. ЕПА/БГНЕС

Според него страната е провела всички реформи и е изпълнила всички критерии за започване на преговори за членство в ЕС.

На срещата, на която присъстваха и вицепремиерът по европейските въпроси Никола Димитров и външният министър Буяр Османи, Заев призова Европейската комисия да се включи по-активно за намиране на решение и деблокиране на старта на преговорите за членство на Република Северна Македония в ЕС.

Урсула фон дер Лайен потвърди, че Европейската комисия ще се ангажира още повече в процеса на разширяване и ще действа Република Северна Македония и Албания да започнат заедно преговорите без повече отлагане.

Няма изгледи за пробив

Външният министър Буяр Османи каза преди ден, че Северна Македония не трябва да се отказва от започване на разговори с евентуално служебно правителство в България.

Резултатите обаче от подобни преговори биха били много съмнителни. Президентът Румен Радев, който предстои да назначи служебно правителство, е на позиция за твърдо отношение към Скопие, докато не спре езика на омразата и не бъдат разрешени историческите проблеми, което не е ясно как ще се случи.

Подобна е позицията на всички големи партии у нас с изключение на ДПС.

Скопие официално твърди, че се надява да започне преговори с ЕС през юни, но на практика това е много малко вероятно.

Македонските власти предприеха мащабна кампания, в която изкарват Скопие като жертва на българските вътрешнополитически интереси, но става все по-ясно, че тя няма да е успешна.

България се провали в регулирането на отношенията със Скопие, като се озова и в неудобното положение да остане изолирана в ЕС и изискванията ѝ към Северна Македония не бяха подкрепени от останалите страни членки.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?