Според криминолози

Заради банковата истерия се очаква бум на квартирните кражби

Заради банковата истерия се очаква бум на квартирните кражби

Бум на кражби по домовете през следващите дни и седмици, прогнозираха криминолози пред "Правен свят". Причината е в масовата и видима истерия за състоянето на банките, довела до повсеместно теглене на пари от вложители. Голяма част от тези хора се прибират с парите вкъщи и, уплашени за състоянието на банките, ще ги оставят там.

Основната част от тегленията в момента се правят  от дребни вложители, които не разполагат с големи суми.  Те все още не могат да осъзнаят, че парите им са по-защитени в банка, която и да е тя, защото, по силата на европейска директива, влоговете до 100 000 евро (196 000 лв.) са гарантирани, каквото и да се случи с банката.

Същевременно, шансът откраднатите от вкъщи пари да бъдат открити в рамките на полицейско разследване и върнати след съдебен процес, е почти нулев. Така, парите на дребните вложители са напълно защитени в банката, но не и вкъщи. 

За съжаление, властите все още не са се сетили да предупредят хората за опасността от взломни кражби, неизвестно дели поради безхаберие или поради липса на експертиза, коментират експертите.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?