Заради Брекзит британският парламент провежда най-дългата сесия от 350 години насам

Заради Брекзит британският парламент провежда най-дългата сесия от 350 години насам

В търсене на изход от безизходица около излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, настоящата сесия на британския парламент стана най-дългата от Английската гражданска война (1642 - 1651) насам.

Парламентарните сесии във Великобритания обикновено продължават една година, от пролет до пролет, но след изборите през юни 2017 г. правителството обяви, че ще проведе необичайна двегодишна сесия, за да се справи с усложненията на Брекзит, предаде Ройтерс, позовавайки се на съобщение от библиотеката на Камарата на общините.

След като обаче сделката на премиера Тереза Мей за Брекзит беше отхвърлена от парламента три пъти и при безсилието на депутатите да намерят път напред, в момента няма признаци правителството да планира да сложи край на настоящата сесия.

Според библиотеката на Камарата на общините парламентарната сесия стана най-дългата за последните 350 години на 7 май, а днес тя вече ще има 300 пленарни заседания. Това я прави втората най-дълга сесия за всички времена.

До абсолютния рекорд обаче на парламента му остава доста време. Най-дългата сесия, известна като "Дългият парламент", е продължила от ноември 1640 г. до април 1653 г. или общо 3322 дни.

В понеделник, след поредния кръг от разговорите между правителството и опозиционната Лейбъристка партия, говорител на премиера Тереза Мей съобщи, че двете страни продължават да търсят път напред по въпроса за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?