Заради бурите без ток все още са над 3000 души

Покривът на сградата на Научно-техническия съюз в Габрово беше отнесен от урагана

Все още над 3000 души в 24 селища в Габровско и едно във Велико Търново са без ток заради бурята, която връхлетя страната през изминалата денонощие. От електроразпределителното дружество “Енерго Про” обещават до края на деня да възстановят подаването на ток.

В Габрово бедственото положение все още е в сила. Докато не се възстанови навсякъде енергоподаването няма да бъде отменено бедственото положение в областта, каза Таня Христова, кмет на Габрово.

Изкоренени дървета, пробити покриви, счупени прозорци, паднали комини - това остави след себе си бурята в Габровско. Повечето обществени сгради в града са с повредени покриви.

В четвъртък вечерта 34-годишна жена загина на място, ударена от отломка от строително скеле. В събота 70-годишен мъж е починал след падане от покрива на къщата си, където се качил да поправя щетите от урагана, предаде БНР.

“Няма проблеми с водоснабдяването с изключение на три-четири населени места . Там проблемът е следствие на липсата на електричеството, защото има помпени станции. ВиК има готовност с преносими генератори да осъществява периодично водоснабдяване”, каза областният управител Мариян Костадинов.

Опасност от наводнения и преливане на реки и язовири има в Родопите. Очакваните дъждове и обилно снеготопене вдигнаха службите на крак. В Кърджали реки и водоеми са под денонощен контрол. Постоянно се наблюдават трите язовира от каскадата Горна Арда - Кърджали, Студен Кладенец и Ивайловград.

За да се избегне риска от наводнение в община Момчилград започна контролирано изпускане на няколко микроязовира.

Обстановката в областта обаче се нормализира. Рязкото понижение на температурите и падналия сняг се оказаха благоприятни за успокояването на ситуацията. Язовирите в Родопите имат достатъчно свободен обем, а тъй като и притокът към тях не е толкова голям, по всяка вероятност готовността за голяма вълна ще бъде отменена.

След вчерашното рязкото покачване на река Арда с 3 метра, днес тя се успокои и нивото ѝ е спаднало с около метър и половина.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?