Заради Черноморието двучасов спор в парламента

Заради Черноморието двучасов спор в парламента

Опазването на Черноморското крайбрежие ли е по-важно, или неговото интегрирано развитие? За това спориха близо два часа депутатите при обсъждането на проектозакона за Черноморието в петък.

Народният представител от ДСБ Евдокия Манева каза, че основният принцип при устройството на крайбрежната ивица трябва да е опазването на природата. А вносителят на този законопроект поставя на първо място строителството.

По предложение на Борислав Великов (НДСВ) депутатите записаха, че основните цели на закона са създаване на условия за опазване, устойчиво интегрирано развитие и устройство на крайбрежието, като по този начин поставиха опазването преди строителството като приоритет.

Парламентът прие част от текстовете на проектозакона и ще продължи да го обсъжда на второ четене и през следващата седмица. Сред одобрените окончателно текстове са тези, които задължават собствениците на сгради край брега и концесионерите на плажа да осигуряват свободен обществен достъп до морския бряг.

Заместник-министърът на регионалното развитие Савин Ковачев съобщи, че 80 на сто от плажната ивица е предвидена за разполагане на чадъри, защото върху концесионерите лежали големи отговорности по стопанисването и опазването на плажа.

Аз лично смятам, че плажът не трябва да е място за търговска дейност, но повечето от представителите на изпълнителната и законодателната власт смятат, че не можем да изгоним всички търговски дейности от плажната ивица, коментира Ковачев. В закона е записано, че 1% от цялата плажна ивица се заделя за търговска дейност. Според Евгени Чачев (ДСБ), щом в закона е записано 1 на сто, това означава, че търговците ще завземат не по-малко от 20 на сто от плажната територия.

Новият закон няма да засегне законно построените сгради на плажа и морския бряг, съобщи заместник-министър Ковачев. Той уточни, че незаконното строителство по брега е не повече от 5 на сто и около 10-15 на сто от него вече е съборено.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?