Заради дълговете на ВМА деца чакат с месеци за слухови импланти

Стоян Тонев: Хубавото е, че болницата се е заела с тази дейност, без да е в нейния обсег

Стоян Тонев. Сн. БГНЕС

Заради неразплатени сметки с доставчици най-задлъжнялата болница в държавата ВМА е спряла поставянето на слухови импланти на деца. Т.нар. кохлеарна имплантация се извършва от десет години в клиниката по "Уши, нос и гърло" към ВМА и дава шанс на деца с увреден слух да чуват и живеят нормално, като сложната манипулация се извършва само на две места в страната.

В момента 30 деца чакат за поставяне на импланти, защото болницата има дългове към доставчици, въпреки, че здравната каса плаща редовно на ВМА за тази дейност, съобщи бТВ.

Доц. Венцислав Цветков обяснява, че операцията трябва да бъде направена, когато детето е на една година, а има деца, които вече чакат от 6 месеца, 8 месеца, даже и година, "просто защото парите, които са дадени, някъде са потънали”.

И двете фирми дистрибутори, с които работи ВМА, чакат парите си повече от 2 години.

От една от фирмите обясняват, че от 2013 година са доставили 28 кохлеарни импланти на стойност 940 800 лева, от тях са платени само 12 и остават 16 импланта, които не са платени и възлизат на обща стойност от 540 122 лева, като са включени и два кабела по 1000 лева.

От ВМА казват, че заварили задълженията от предишното ръководство. Тогава на фирмите дистрибутори на кохлеарни импланти се дължали над един милион лева.

Бившият директор на ВМА, който междувременно се издигна до председател на здравната комисия в парламента, ген. Стоян Тонев, обясни, че макар здравната каса да е покривала редовно разхода за имплантите, болницата имала и други разходи по тази дейност. Назначени били рехабилитатор и логопед, без които резултатите от операцията не биха били толкова успешни.

"В медицината има приоритети. Това, че ВМА се е заела с дейност, която не е в нейния обсег като чисто военно звено и е направила всичко възможно тези деца да получават адекватна помощ, това е хубавото", коментира той.

Репликиран, че парите отиват за други дейности, а не по конкретното им предназначение, Тонев отговори: "А, ако лиша онкоболните от препарати?". Той допълни, че токът, парното, водата също са приоритет и трябва да се плащат.

Той обеща през март, когато бъде отпусната субсидията на ВМА, проблемът да бъде решен.

Тонев коментира, че е порочен начинът, по който се финансира здравеопазването и именно това се опитва да поправи в качеството си председател на здравната комисия.

"Защо ВМА не получава тези пари от МЗ, които получават всички останали болници?Например, не получава за 500 000 души доболнична помощ по 12 лева средно. Всички собствени приходи на ВМА отиват пряко в бюджета. ВМА не е търговско дружество. Моята идея да навляза в политиката и да се занимавам в здравната комисия с тези проблеми е именно тази", допълни Тонев.

Преди ден здравното министерство пусна справка, от която стана ясно, че за поредна година ВМА е на челно място сред болниците по дългове. Тя дължи над 100 млн. лева при общ дълг на болниците 425 млн. лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?