Заради Доган пак отложиха анкетната комисия за БСП и петролгейт

За пореден път парламентарната група на НДСВ не гласува решение за създаване на анкетна комисия, която да разследва дали БСП и близки до нея фирми са получавали средства от режима на Саддам Хюсеин. Инициативата за създаването на подобна комисия бе на СДС.

Само час преди заседанието на групата във вторник, лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски разпоредил по телефона отлагането на гласуването на комисията, която беше основна точка в дневния ред на ПГ, съобщиха недоволни царски депутати.

Миналата седмица НДСВ отстъпи под натиска на ДПС, които са категорично против това ОДС да ръководят разследването и решиха депутат от управляващите да оглави временната анкетна комисия. Вероятно обаче ДПС не са съгласни и с обхвата на разследването.

Ръководството на НДСВ подкрепи проекта на ОДС, който настоява за разследване конкретно на скандала около БСП с иракския петрол. Другите проекти, предложени от левицата, настояват за разследване на всички държавни институции и организации, а дори и всички политически сили от последните три парламента .

Повечето жълти народни представители бяха изненадани от промяната в дневния ред на заседанието на ПГ днес и не можаха да дадат обяснения за поредното отлагане.

Зам.председателят на жълтата група Константин Пенчев посочи като причина, че все още текат консултации с останалите парламентарно представени сили, но не обясни какъв е предметът на преговорите. Другият зам.шеф на ПГ Борислав Ралчев отрече да има взето решение от ръководството за отлагане, но не посочи кой именно е взел решението.

Междувременно от ОДС заявиха, че синята опозиция е внесла в деловодството на НС искане гласуването на анкетната комисия от точка 16 в дневния ред на парламента за тази седмица, както е определена от НДСВ, да стане първа. Йордан Бакалов от СДС обясни, че са очаквали провеждането на финални консултации днес, които обаче не се състояли.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?