Заради ескалация на протестите в Тунис е въведен полицейски час

Снимка: Архив

Туниските власти наложиха полицейски час за часовете на нощта върху цялата територия след неколкодневни социални протести, обхванали редица градове, предаде Франс прес.

"Заради посегателствата срещу държавната и частната собственост и тъй като продължаването им застрашава сигурността на родината и на гражданите, бе решено да се обяви от днес, петък, полицейски час от 20 ч. до 5 ч. на цялата туниска земя ", се казва в съобщение на министерството на вътрешните работи.

16 души са арестувани във връзка с грабежи и плячкосване в бедно предградие на Тунис, съобщи жандармерията.

Пет години след революцията през 2011 г. протестното движение срещу мизерията и за социална справедливост започна от централния район Касрин след смъртта в събота на безработен младеж и обхвана редица градове. Преди два дни полицай загина в сблъсъци между демонстранти и силите на реда.

Протестиращи нападнаха полицейски участъци и запалиха коли на силите за сигурност в столицата, северозападния град Джендуба и северната провинция Кайруна снощи, съобщи говорител на вътрешното министерство.

В бедния западен столичен квартал Еттадамен бяха плячкосани няколко магазина и две банки.

В централния град Сиди Бузаид, откъдето тръгна въстанието от 2010 г., избухнаха сблъсъци между демонстранти и силите за сигурност. Няма съобщения за пострадали.

В опит да успокои напрежението в Касрин в сряда правителството обяви някои мерки за борба с безработицата, включително създаване на 5000 нови работни места и финансиране на малки проекти в тази провинция.

Смята се, че равнището на безработица в Тунис е достигнало 15 процента спрямо 12 процента през 2010 г.

Споделяне

Още от Свят