Негативни очаквания на земеделския министър за делото на ЕК срещу страната ни

Заради горските заменки ще ни бъдат орязани европарите с милиарди

Според екоорганизации проблемът е решим само с една заповед на Найденов, която той не издава трета година

Заради горските заменки ще ни бъдат орязани европарите с милиарди

До Нова година се очаква България да бъде осъдена да плати глоба от няколко милиарда евро заради извършените горски заменки по времето на тройната коалиция, разглеждани от Европейската комисия като нерегламентирана държавна помощ в полза на определени частни лица и фирми, заради които Брюксел заведе в началото на 2010 г. дело в Европейския съд в Люксембург срещу страната ни. Това съобщи във вторник министърът на земеделието и горите Мирослав Найденов пред журналисти в отговор на въпрос за хода на делото.

От екокоалицията "За да остане природа в България" обаче коментираха, че Найденов може с една своя заповед да обяви заменените гори за държавна помощ и да изиска от собствениците им да възстановят разликата в цената или да върнат горите на държавата. Това автоматично ще спре наказателната процедура срещу България заради замените на гори, но не се прави вече три години, посочва организацията.

Според Найденов, "екипът от юристи, който ни защитава това дело, не са оптимисти за неговия изход".

"Ако това се случи, България ще бъде осъдена за нерегламентирана държавна помощ по отношение на заменките с държавни гори. На страната ни ще бъде даден срок да коригира това, което означава или да се върнат горите, или да се внесе разликата в цената. В противен случай ще ни бъде наложена глоба в размер на няколко милиарда, каквито са оценките. Тази сума трябва или да бъде внесена в европейския бюджет, или те да ни удържат от структурните или от земеделските фондове", обясни Найденов. Той обаче не очаква горите да бъдат върнати. "Комисията ще каже: Мили мои, дължите ни милиарди и ще ви ги удържим", каза министърът на земеделието.

През октомври 2011 г. той коментира, че наложените ни санкции по това дело може да са между 2 и 8 млрд. евро.

Запитан какво ще предприеме държавата ако бъде осъдена, агроминистърът каза, че в срок от няколко месеца трябва да изплати сумата. Тъй като България обаче няма откъде "да извади" тези няколко милиарда, то те ще ни бъдат удържани от помощите за страната в следващия програмен период, посочи министърът.

Очакванията на страната ни са в периода 2013-2020 г. да получи около 5.5 млрд. евро по линия на директните плащания за фермерите и още около 3.4 млрд. евро за Програмата за развитие на селските райони. Глоба в коментираните от Найденов размери би "изяла" значителна част от агросубсидиите за следващите седем години.

Найденов посъветва журналистите да се обърнат към лидера на българските и на европейските социалисти Сергей Станишев, когато говори за гори, да обясни как по негово време е позволил да се случат тези заменки, как "те са го направили това, защо са го направили и какво ще направят оттук нататък". "Те да отговорят. Ние направихме всичко възможно, аз лично съм морално раздвоен, защото знам че това е несправедливост и кражба, но трябваше да водим с целия ресурс, с който разполагаме, тази съдебна битка”, посочи министър Найденов.

Темата за горските заменки се коментира още от самото начало на мандата на ГЕРБ през лятото на 2009 г. и дори прокуратурата повдигна обвинения на земеделските министри по времето на тройната коалиция Нихат Кабил и Валери Цветанов, както и на бившия шеф на агенцията по горите Стефан Юруков, подписал скандалните сделки. Нищо обаче не последва за тримата.

Споделяне

Още по темата

Още от България