Заради Хилари Клинтън центърът на София ще е затворен в неделя

Центърът на София ще бъде блокиран в неделя заради мерките за сигурност за посещението на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън.

Затворени за движение ще бъдат ул."Цар Освободител" между бул."Васил Левски" и "Мария Луиза", както и бул."Княз Александър Дондуков" между ул."Г. С. Раковски" и бул."Мария Луиза" в периода от 12 до 15 часа, съобщиха от Столична община.

През това време Клинтън ще има срещи с президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов. Държавният секретар на САЩ отлита от България в 16 часа.

Освен че ще са затворени за движение, улиците по маршрута на Клинтън ще се охраняват от екипи на ГДБОП, както и от служители на НСО. Експерти на "Сикрет сървиз" вече щателно са проверили маршрута на Хилари, като координират охраната на държавния секретар с нашите служби. По високите сгради ще има снайперисти.

Американският държавен секретар каца в София в 12 часа в неделя на летище София. Ще я посрещне външният министър Николай Младенов. След това директно се отправя към президентството за среща с Росен Плевнелиев. След визитата при държавния глава Клинтън отива в Министерски съвет за среща с премиера Бойко Борисов и министрите на външните, вътрешните работи, икономиката и отбраната.

Хилари има предвидени срещи още с неправителствения сектор, като според непотвърдена информация ще има представители и на ромски организации.

Преди да дойде в София Клинтън ще присъства на традиционната международна конференция в Мюнхен - най-престижният европейски форум по въпросите на сигурността. Сред участниците е и руският външен министър на Сергей Лавров. Евентуална среща между двамата може да реши конфликта в Сирия, смятат анализатори.

Поканата за визита на Хилъри Клинтън у нас отправи министър Николай Младенов още по време на първата им среща във Вашингтон през октомври 2010 г. През януари 2011 г. покана към Клинтън отправи и премиерът Бойко Борисов. Двамата разговаряха на церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на Бразилия Дилма Русеф. Тогава потвърдиха стратегическото партньорство между България и САЩ като акцент беше енергетиката.

Това е първа визита на Хилари Клинтън в София в качеството ѝ на държавен секретар. У нас тя е идвала по времето, когато беше първа дама на САЩ - за конференцията "Жените на XXI век" на 11 и 12 октомври 1998 г.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?