Заради икономии министрите с 15% отрязани заплати, чиновниците – със замразени

Месечните заплати на премиера, министрите, заместниците им и членовете на политическите кабинети се намаляват с 15%, реши правителството в четвъртък, след като преди седмица тържествено обяви мерки за намаляване на харчовете в държавата.

Замразява се и размерът на възнагражденията на държавните служители, които няма да получат предвиденото за 1 юли повишение с 10%. Спира се изплащането на бонуси, раздавани досега след икономии на средства за заплати. В администрацията няма да се назначават нови хора, ограничават се командировки, стажове, разходи за гориво и за телефони.

Антикризисните мерки на правителството целят да се спестят на бюджета до края на годината половин милиард лева.

Рязането на пари ще обхване около 300 души във върховете на властта, които получават средно около и малко над 1000 лева.

На месец това прави обща икономия от 45 000–50 000 лева, но пък се намаляват приходите от ДОД и осигуровки върху спестените пари. Ако "икономисването" продължи три месеца, фискалната устойчивост от мярката ще бъде подкрепена с мизерните 150 000 лева.

По-големите икономии трябва да дойдат от намаляването на разходите на министерствата, които до 30 юни трябва да представят разчет на текущи и планирани харчове, които могат да бъдат орязани. Съкращението ще е различно за всяко министерство.

Мерките за икономии се вземат, за да се подготви "добра фискална позиция" за следващото правителство, защото отсега било ясно, че приключването на тази година ще е съпроводено с доста трудности, каза миналата седмица финансовият министър Пламен Орешарски.

Твърденията на правителството, че "България стои добре в кризата", звучат все по-неубедително след официалното признание, че страната е в рецесия след публикуването на данните за спад в икономиката в две поредни тримесечия.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?