Държавната агенция за бежанците:

Заради интереса към сирийците, другите бежанци се чувстват пренебрегнати

Заради засиления интерес на обществото и медиите към сирийските граждани, търсещите закрила от други националности считат собственото си положение неглижирано, което нееднократно е довеждало до ескалация на напрежението, съобщиха от Държавната агенция за бежанците (ДАБ) във вторник.

 

От агенцията посочват, че има остър недостиг на служители.

 

Наличният състав на агенцията работи на удължен работен ден, както и в почивните дни. По разпореждане на Националния оперативен щаб в ДАБ от днес ще бъдат командировани служители от Министерството на отбраната, на вътрешните работи и други ведомства.

 

Изготвено е и е представено предложение от агенцията за увеличаване на щата ѝ с длъжности, които пряко се отнасят до регистрацията, настаняването и провеждането на процедурата по предоставяне на закрила.

 

От агенцията са имали разговори с Европейската комисия и Европейската служба за подкрепа в областта на убежището по повод на засиления миграционен поток към България и вероятната помощ, която биха оказали институциите.

 

Предстоят разговори на високо равнище с ръководителя на мисията на Върховния комисариат за бежанците към ООН за Европа.

 

Основен проблем остава недостигът на настанителен капацитет, чиято естествена последица е занижаването на хигиенно-битовите условия на съществуващите центрове. Необходимо е използването на необитаеми сгради, чието предназначение не е за жилищно настаняване, посочват от агенцията и припомнят, че към 27 септември общият брой на търсещите закрила у нас е 4798.

 

Само през последното денонощие 70 сирийци са задържани при опит да преминат нелегално българо-турската граница. Задържани са още 24 души от други националности.

 

На този фон българският външен министър Кристиан Вигенин заяви в Брюксел, че заради постоянно нарастващия към страната ни бежански поток, се налага да търсим възможности за получаване на международна подкрепа – експертна и финансова.

 

Той се срещна с председателя на Комисията по външни работи на Европейския парламент Елмар Брок, като го е запознал с извънредната ситуация в България, съобщиха от МВнР.

 

"Очакваме да бъде договорено увеличаване на средствата, определени за България по линия на европейски фонд "Убежище и миграция" за периода 2014-2020 г., с оглед на рязката промяна на ситуацията с бежанците в страната", подчерта министър Вигенин.

 

 

 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?