Заради “клозетния” скандал май ще ни махнат от картата на ЕС

След като младежи от лявата организация Дискусионен клуб за социална и местна политика подариха на чешкия посланик в София тоалетна чиния, и той я прие с усмивка, “клозетният” скандал започна да се оттича и даде признаци, че върви към постепенно затихване.

В петък след като представи приоритетите на Чешкото председателско на ЕС, посланикът на Чехия у нас Мартин Клепетко получи символичния подарък от младежите. Те му поръчаха да го предаде на художника Давид Черни, който изработи провокативната инсталация и я окачи във фоайето на Съвета на ЕС в Брюксел. Инсталацията представлява карта на Европа, на която са окачени пана, представляващи страните членки в някаква сатирично-хумористична форма. България бе представена от скачени един с друг нужници, което изтри всякакви усмивки от лицата на официалните ни представители и ги накара да вдигнат скандал.

Приемайки подаръка, посланик Клепетко каза, че може и да не успее да го предаде на Черни и попита младежите защо не са донесли и макет на прословутото пано, което толкова ни разсърди, за да бъде пуснат символично в тоалетната чиния.

Скандалът с “клекалата” може да доведе и до махането на българското пано от инсталацията или най-малкото до покриването му, съобщиха източници от българското представителство в Брюксел. Това щяло да стане евентуално идния понеделник.

Същевременно европейската преса охотно се занима със скандалната инсталация на Давид Черни и който не беше научил за неуместно бурната реакция на обида на българските власти срещу произведението на художника, научи. Другите страни, които се почувстваха засегнати от доста грубия начин на представяне от художника, се задоволиха да се направят за кратко обидени и счетоха случая за приключен, а повечето не реагираха.

Според британския в. “Таймс” Давид Черни обещал да върне всички държавни пари, които е получил за творбата си, но не посочил изрично, че ще се откаже от сумата от 350 000 евро, която набрал от частни донори, пише на първа страница на вестника в петък. Вестникът напомня, че 41-годишният Черни се е извинил, че е подвел чешкото правителство и казал, че няма да вземе 50-те хиляди евро, които то трябвало да му плати, за да наеме инсталацията за шест месеца.

Ако чехите успеят да си върнат парите, случаят със сигурност ще ги постави в неудобно положение за известно време, пише още вестникът, без да скрива язвителния си тон от факта, че Черни изобщо не сложи Великобритания на своята художествена карта на ЕС.

Председателството на ЕС, което вече е обект на критики, няма да бъде никак похвалено за преценката си в лицето на Черни, тъй като той отдавна е известен с противоречивия си вкус, отбелязва изданието.

Все пак и в България не всички бяха толкова скандализирани от творбата на художника. От община Балчик разпространиха покана до художника да дойде и да се включи в някой от организираните от общината пленери на морския бряг или самостоятелно да представи свои произведения.

Черни може да се увери, че България може да бъде асоциирана с далеч по-приятни неща от това, което е вложил в "Ентропа", посочва кметът на Балчик Николай Ангелов, който е изпратил писмо до Чешкия културен център в София.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа