Заради конфликт с властта виден руски икономист подава оставка и бяга в чужбина

Сергей Гуриев

Видният руски икономист Сергей Гуриев е подал оставка като ректор на Руското икономическо училище и е заминал в чужбина, информира Би Би Си, като се позовава на публикации в руския печат.

Руското федерално следствие вчера потвърди, че Гуриев, подал оставка предния ден, е бил разпитван в рамките на второто дело за "Юкос", пише "Комерсант". "Юкос" бе компания на бившия петролен магнат Михаил Ходорковски, излежаващ присъда за финансови измами.

"Неофициално свързват оставката на Гуриев с претенции от страна на Следствения комитет и с участието му в експертизата по повод второто дело за "Юкос", осъществена от президентския съвет по човешките права. В доклада, публикуван през 2011 г., експертите стигат до извода, че присъдата над Михаил Ходорковски и съдружника му Платон Лебедев е била "погрешна", посочва вестникът.

Гуриев бе сред шестимата руски експерти, анализирали по настояване на Дмитрий Медведев - тогава президент, второто дело срещу Ходорковски и Лебедев през 2011 г., след влизане в сила на присъдите. Експертите почти единодушно признаха, че няма основания да се търси отговорност от двамата, уточнява "Ведомости".

Гуриев не коментира слуховете и твърди, че прекарва отпуска си в чужбина, пише "Комерсант". Агенция "Прайм" обаче цитира негови думи във Фейсбук от сряда: "По-добре да съм в Париж, отколкото в Краснокаменск" (където е излежавал част от присъдата си Ходорковски). Впоследствие текстът бил свален.

Според Дмитрий Песков, прессекретар на президента Владимир Путин, оставката и заминаването на Гуриев нямат нищо общо с политическите събития в Русия.

Вестниците цитират високи оценки за дейността на Гуриев като експерт на властта от страна на руски министри и на премиера Дмитрий Медведев. Опозиционерът Алексей Навални пък заявил, что Гуриев го подкрепял и "открито финансирал" неговия Фонд за борба с корупцията.

Оставката и заминаването на Сергей Гуриев може би са предизвикани тъкмо от неговата "експертиза по делото срещу Ходорковски и пряката подкрепа за Навални", смята политологът Алексей Макаркин.

"Независимая газета" цитира научния ръководител на руското Висше училище по икономика Евгений Ясин, който нарича Гуриев "един от най-добрите, ако не и най-добрият икономист в страната". "Недопустимо е да се държат така с един голям учен. Това е удар по международния престиж на Русия", заявява специалистът.

В Русия е опасно да изразяваш открито позицията си, но по-добре е хората да казват истината, отколкото да мълчат. "Иначе рискуваме да изгубим страната си", коментира бизнесменът Константин Бабкин.

Слуховете във връзка с Гуриев неслучайно станаха "мегасензация". Досега от Русия си заминаваха завинаги подследствени бизнесмени, понякога културни дейци, недоволни от порядките в страната, но не и либерални икономисти, пише аналитикът Борис Межуев в "Известия".

След отрицателното експертно мнение на Гуриев по повод втората присъда на Ходорковски икономистът "може да бъде обвинен, че е възпрепятствал правосъдието, а бившият олигарх е застрашен от трето наказание с лишаване от свобода" - това е причината бившият ректор да напусне Русия, смята "Ведомости".

По един или друг начин вече са пострадали петима от шестимата експерти по делото: един е бил преследван по административна линия, други четирима са претърпели обиски или разпити, цитира всекидневникът Михаил Суботин, член на екипа.

Според източник на изданието, близък до "Юкос", събитията сочат, че се готви ново - трето обвинение срещу Ходорковски и Лебедев, за да не бъдат освободени догодина, когато изтичат присъдите им. "На някого никак не му се ще двамата да излязат", казва той.

Ако докладът на експертите бъде признат за неприемлив поради съмнителната им репутация, правоохранителните органи ще могат да обвинят Ходорковски, че е финансирал начинанието, пише "Независимая газета" . Негов източник също предрича трето дело срещу бившия магнат - този път като "организатор на престъпна група".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят