Заради коронавируса намалява подкрепата за лидерите на Япония и Южна Корея

Премиерът на Япония Йошихиде Суга

Япония и Южна Корея се борят с увеличаване на случаите на коронавируса и засилващо се обществено недоволство. Японският премиер внимателно избягва темата за спорната програма за субсидиране на пътуванията, а разтревоженият южнокорейски президент предупреждава, че може да последват строги ограничения, предава Ройтерс.

Япония отчете в събота повече от 3000 нови случая на коронавируса, пореден рекорд с настъпването на зимата. Ситуацията с инфекцията се влошава в Токио, северния остров Хокайдо и в Осака.

Но Япония, фокусирана върху икономическите последици, реши да не въвежда строга карантина. Страната се справи с първата вълна на инфекцията през пролетта, като призова хората да не излизат навън, а търговските обекти да затворят или да намалят работното си време.

Японският премиер Йошихиде Суга заяви миналата седмица, че по икономически съображения не се обмисля спиране на програмата за субсидиране на местния туризъм.

Критици казват, че насърчаването на хората да пътуват е допринесло за разпространение на инфекциите. Медии съобщиха днес, че Суга може да ограничи програмата, след като социологически проучвания през уикенда показаха намаляваща подкрепа за управлението му заради начина, по който се справя с пандемията.

На отсрещния бряг на морето, в Южна Корея, президентът Мун Дже-ин също е изправен пред намаляване на обществената подкрепа в момент, когато клъстърното разпространение на вируса засилва критиките срещу недостатъчно твърдите според някои мерки за ограничаване на заразата.

"Притиснати сме до стената", заяви Мун и добави: "Това е решаващ момент и трябва да положим всички усилия и да използваме целия си административен капацитет, за да спрем вируса".

Южна Корея отчете вчера нов дневен рекорд от 1030 новозаразени, което буди безпокойство, защото страната месеци наред успешно се справяше с кризата. И все пак заразените сега там са много малко в сравнение тези в някои европейски държави и САЩ, въвеждащи в употреба ваксини срещу коронавируса.

Малко са азиатските страни, които очакват да получат идните седмици значителни количества от ваксините. Те правят графици за дистрибуцията им и имат време да преценят какви са страничните ефекти от ваксинирането другаде или провеждат последните етапи на собствените си изпитания на ваксини.

Те залагат на методи, които до голяма степен поставиха под контрол инфекциите в продължение на месеци - увеличавате на тестването, строги ограничения за пътуване, стриктно спазване на социална дистанция и носене на маска.

Китай например, където вирусът се появи преди почти една година, успя да ограничи новите случаи с твърди и радикални действия. Страната постави под карантина район с повече от 250 000 жители, след като бяха потвърдени половин дузина случаи близо до границата с Русия в провинция Хейлунцзян, съобщи днес Асошиейтед прес.

Нова Зеландия, която особено успешно се справя с пандемията, заяви днес, че се е договорила да отвори коридор за пътувания с Австралия през първото тримесечие на 2021 г.

"Повече тестове"

Южна Корея предупреди, че свързаните с коронавируса ограничения може да бъдат засилени до максималната, трета фаза, което ще означава въвеждането на първата по рода си карантина в четвъртата по големина азиатска икономика.

В Сеул училищата ще затворят врати от утре, което е стъпка към навлизане в трета фаза. Миналата седмица правителството забрани празненствата по случаи Нова година.

В Япония, която се надява догодина да бъде домакин на отложената лятна олимпиада, тестването остава на сравнително ниско равнище, достигайки неотдавна пик от близо 50 000 за ден. В Токио, където има капацитет да се правят по повече от 60 000 теста, в момента се правят около 9000 дневно.

"Оценката за това, дали дадена страна или район правят достатъчно тестове, трябва да се базира на процента положителни тестове, а не на общия брой на тестовете", каза Фумие Сакамото, специалист по контрола на инфекциите в международната болница "Сейнт Люк" в Токио.

"Положителните тестове в Токио сега са над 6 процента, затова трябва да правим малко повече тестове, за да намалим това число", допълни експертът.

Междувременно Южна Корея вчера агресивно увеличи тестването до близо 89 000 души дневно, спрямо едва 22 000 в началото на октомври.

По БТА

Споделяне

Още от Коронавирус

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?