Заради корупцията в България ЕК обмисля финансови санкции

Заради корупцията в България ЕК обмисля финансови санкции

Две седмици преди публикуването на доклада за напредъка на България и Румъния в областта на правосъдието и борбата с корупцията, от Брюксел зачестяват сигналите, че силно критичните оценки в доклада могат да бъдат придружени с финансови санкции.

В сряда Ройтерс разпространи мнението на високопоставен източник от ЕС, според когото Европейската комисия (ЕК) сериозно обмисля дали да не спре част от финансовата помощ за България заради корупцията и лошото управление. За Румъния такава санкция засега не се обмисляла.

Ройтерс напомня, че Румъния трябва да получи европейско финансиране от 11.5 млрд. евро за периода 2007-2009 г., а България – 4.6 млрд. евро.

Ден по-рано след срещата си с румънския премиер Калин Попеску Таричану, председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу заяви, че все още не е решил дали да не наложи предпазна клауза по правосъдие и вътрешни работи срещу България и Румъния. Той предупреди, че подготвяният доклад на ЕК ще бъде строг, критичен, но точен, и че “доверието към двете страни е изложено на риск".

Според цитирания от Ройтерс източник, ЕК вероятно ще задейства поне една от финансовите предпазни клаузи, за да покаже на данъкоплатците в ЕС, че защитава интересите им, и за да окаже натиск над София да засили борбата с корупцията и да подобри управлението.

В зависимост от сериозността на допуснатите пропуски, ЕК може да забави изплащането на финансовата помощ или да изтегли обратно изплатени суми, уточнява Ройтерс. Финансовите санкции имат най-голям ефект и затова е най-вероятно те да се приложат по отношение на т.нар. структурни фондове за регионално развитие.

Членовете на ЕС ще се произнесат окончателно през юли, посочва още Ройтерс.

Същевременно в броя си от сряда “Файненшъл таймс" отбелязва, че България и Румъния и този път може и да избегнат санкциите, “въпреки че не вземат енергични мерки срещу корупцията и организираната престъпност".

“Ако двете страни продължат да се провалят в прочистването на политическите и съдебните си системи, това може да се отрази негативно на желанието на ЕС да продължи да разширява границите си на Балканите", коментира вестникът, според който политическите скандали в Румъния са забавили хода на реформите, а “в България нито една значима фигура все още не е била обвинена в корупция или организирана престъпност".

“Файненшъл таймс" цитира високопоставени източници в Брюксел, според които, въпреки че окончателното решение за клаузите още не е взето, на България и на Румъния ще бъде казано да ускорят реформите, а “санкциите ще бъдат запазени като резерва".

Вестникът припомня, че “критичните зони за България са с две повече, отколкото на Румъния - шест спрямо четири”. Цитирани са юристи от Брюксел, че задействането на предпазната клауза ще значи непризнаване на решенията на съдилищата в новоприетите страни. Това може да се отрази негативно на “хора без вина, които живеят или правят бизнес" в тези страни.

От друга страна, пак според юристи, спирането на еврофондовете с цел предотвратяване на крадене на пари се оценява като трудно от правна гледна точка, добавя “Файненшъл таймс”.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа