Заради кражба Черна гора е заплашена с изключване от европейската енергийна мрежа

Министерството на икономиката на Черна гора поиска от "електроненергйните субекти" в страната и Алуминиевия комбинат в Подгорица да договорят начина за връщане на електроенергията, която комбинатът използвал нелегално от европейската мрежа, предаде сръбската агенция Бета в петък.

Проблемът заплашва цялостното снабдяване с електричество на потребителите в Черна гора. Министерството съобщи, че правителството работи за намирането на решение на въпроса за дългосрочното снабдяване на комбината с ток.

Европейският комитет за оперативно управление и сигурност на работата на енергийната система и Европейската оперативна мрежа поискаха по-рано от Черна гора спешно да започне да връща електроенергията, която комбинатът използвал нелегално от февруари до май тази година, използвайки тока на страни от региона и други членки на европейската интерконекция.

Европейският комитет и мрежата поставиха срок до 10 юни за начало на връщането на нелегално използваната електроенергия. В противен случай Черна гора е заплашена да бъде изключена от европейската мрежа, а с това и може да има и временно прекъсване на снабдяването с ток на всички потребители в страната.

Алуминиевият комбинат в Подгорица има дългове за над 350 милиона евро. Дневно той изразходва ток за около 93 000 евро, което надхвърля 3,5 милиона евро на месец.

Споделяне

Още от Балкани

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?