Заради кражба Черна гора е заплашена с изключване от европейската енергийна мрежа

Министерството на икономиката на Черна гора поиска от "електроненергйните субекти" в страната и Алуминиевия комбинат в Подгорица да договорят начина за връщане на електроенергията, която комбинатът използвал нелегално от европейската мрежа, предаде сръбската агенция Бета в петък.

Проблемът заплашва цялостното снабдяване с електричество на потребителите в Черна гора. Министерството съобщи, че правителството работи за намирането на решение на въпроса за дългосрочното снабдяване на комбината с ток.

Европейският комитет за оперативно управление и сигурност на работата на енергийната система и Европейската оперативна мрежа поискаха по-рано от Черна гора спешно да започне да връща електроенергията, която комбинатът използвал нелегално от февруари до май тази година, използвайки тока на страни от региона и други членки на европейската интерконекция.

Европейският комитет и мрежата поставиха срок до 10 юни за начало на връщането на нелегално използваната електроенергия. В противен случай Черна гора е заплашена да бъде изключена от европейската мрежа, а с това и може да има и временно прекъсване на снабдяването с ток на всички потребители в страната.

Алуминиевият комбинат в Подгорица има дългове за над 350 милиона евро. Дневно той изразходва ток за около 93 000 евро, което надхвърля 3,5 милиона евро на месец.

Споделяне

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?