Заради кризата с рохингите Аун Сан Су Чжи се отказа да говори пред ООН

Аун Сан Су Чжи

Ръководителката на Мианма Аун Сан Су Чжи отмени участието си в сесията на Общото събрание на ООН. Това заяви нейният говорител в контекста на международните критики срещу страната по повод кризата с рохингите, предаде Франс прес.

Зау Хтай говори пред АФП часове преди Съветът за сигурност да дискутира във връзка с тази криза при закрити врати, отбелязва агенцията.

Върховният комисар на ООН за човешките права Зеид Раад ал Хусейн разкритикува в понеделник Мианма за извършването на "жестока военна операция" срещу рохингите, която нарече "христоматиен пример за етническо прочистване".

Миналата година Аун Сан Су Чжи, лауреат на нобелова награда за мир, която фактически ръководи правителството в Мианма от април 2015 г., обеща от трибуната на Общото събрание да подкрепя правата на това мюсюлманско малцинство. Тя увери, че "ще се противопоставя твърдо на предразсъдъците и нетолерантността", че ще се бори за човешките права и настоя "международната общност да прояви разбиране и конструктивен подход" към проблема, напомня АФП.

Откакто на 25 август избухна насилието в Мианма, над 370 000 рохинги от страната са избягали в Бангладеш, за да се спасят. Там обаче ги смятат за нелегални мигранти, а без документи за самоличност те нямат достъп до медицинска помощ, образование и до трудовия пазар.

По-рано Аун Сан Су Чжи заяви, че световните медии "масово дезинформират" за събитията в страната ѝ и разпространяват "голям брой фалшиви снимки, направени извън пределите на Мианма" с цел "да създадат проблеми между различните общности, действайки в интерес на терористите".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят