Заради летен дворец на Ердоган се унищожава природен резерват в Турция

Четири метрова ограда ще опасва новия сарай на Ердоган

Огромен парцел край морския курорт Мармарис е изваден от списъка на защитените територии в Турция. Причината е новият пищен летен дворец на турския президент Реджеп Ердоган, съобщават турски медии.

Той се строи в защитения залив Гьокова. Скромната президентска резиденция, построена по времето на осмия президент Тургут Йозал вече е разрушена и се вдига четири метрова стена, която се сравнява с Великата китайска стена в турски медии. Новият палат на Ердоган ще бъде най-малко с 300 стаи за гости, три плажа и яхтено пристанище, а строителството му се оценява на около 1 млрд. евро (4.5 млрд. турски лири) от Камарата на архитектите в Турция.

Разкритието за тайното строителство на резиденцията край залива при Гьокова направи депутатът от опозиционната Народнорепубликанска партия Акън Юстюндаг, предаде БГНЕС.

"Парцелът е ограден с 4-метрови стени по протежение на километри, изсечени са хиляди дървета, а преди старта на строителството теренът е изваден от листата на защитените територии с решение на Министерството на околната среда и градоустройството", каза Юстютдаг.

Според него застрояването в природния резерват е незаконно и ще нанесе големи щети на околната среда. В този район дори риболовът е забранен, а в съседство е мястото, където средиземноморският тюлен хвърля хайвера си.

Летният дворец на Ердоган, в който ще има малки къщички за гостите му, ще погълне огромни средства. Той ще струва около 335 млн. евро (1370 млн. турски лири) според официалните данни, но Камарата на архитектите оценява проекта на над 1 мрд. евро (4.5 млрд. турски лири).

Новият летен дворец на Ердоган ще се простира върху 113 декара, докато съществуващата и разрушена вече лятна резиденция е била върху 16 декара, върху които е била изградена едноетажна къща с 4 стаи и хол с помещение за охраната на площ от 230 кв.м.

Веднага след разрушаването на старата държавна гостна, данните за нея са премахнати от сайта на президенството. Мястото е защитена категория първа степен, но Министерството на околната среда го е извадило с решение в началото на годината.

Това не е първият случай на унищожаване на природата за нуждите на Ердоган. За изграждането на президентския дворец "Аксарай" в Анкара бяха унищожени 1.5 млн.кв.м защитена територия от парка "Горски чифлик Ататюрк". Огромният дворец, който официално беше открит в края на 2014 г., има 1150 стаи, а за изграждането му бяха похарчени близо 600 млн. евро от държавния бюджет. 

Споделяне

Още от Балкани

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?