Заради липса на пари и време на почивка не ходят 60% от българите

Реклама за 3.1 млн. лв. обаче ще ги привлича към родните курорти

Заради липса на пари и време на почивка не ходят 60% от българите

С 3.150 млн. лв. от еврофондовете България ще рекламира туризма си сред българите по телевизии, вестници и интернет, независимо че изследване за целите именно на този проект сочи, че 60 процента от хората в страната не са почивали през последната една година заради липсата на пари и време.

Със средствата от оперативна програма "Регионално развитие" Министерството на икономиката и енергетиката планира в следващите 36 месеца да насърчава българите да почиват в родните курорти като "формира позитивно отношение към вътрешния туризъм" и популяризира националното и културно-историческото наследство на страната. В рамките на проекта ще бъде разработен и Наръчник "Добри практики и защита правата и сигурността на потребителите" в пет хиляди броя тираж, съобщиха от пресконференция в четвъртък от ведомството.

В същото време извършено изследване по проекта за пътуванията на българите в страната и в чужбина сред 1200 души сочи, че през последната година са пътували само 2.5 млн. българи или 40 процента от населението. 28 на сто са пътували само в страната, 8 на сто - в страната и в чужбина, 4 на сто - само в чужбина, а 60 на сто не са направили пътуване в последната една година.

Най-активно пътуващите в страната са хората с доход над 500 лева, а в чужбина - над 700 лева. Продължителността на пътуванията в България е най-дълга през лятото - около 6 дни, а през останалите месеци средно е между два и четири дни. Средната ваканция в чужбина е около пет дни.

Предпочитаният вид туризъм от българите е ходене на море в рамките на страната. Със сходна, но с малко по-слаба интензивност, е културният туризъм. Над половината от туристическите ни пътувания в чужбина са в Гърция и Турция, следвани от европейските столици. Основните дестинации в страната са Боровец, Велинград и Созопол. Средните разходи на българите за пътуване са около 244 лева на човек за една почивка и почти три пъти повече за пътуване в чужбина - 646 лева на човек.

Рекламната кампания, която се очаква да стигне до над 2 млн. души, ще залага на патриотичните чувства като акцентира върху това, че първо трябва да се опознае родината, а предимството на почивката у нас е свободната комуникация и възможност за собствено планиране на ваканцията.

Авторите на изследването препоръчват в рекламната кампания да се наблегне върху културно-историческото и природно богатство, СПА и уелнес туризма и избягване на хазартния туризъм. Друга препоръка е за генериране на интереса на младите хора чрез образователна система и насърчителни мерки за повече пътувания до знакови обекти в страната, както и стимулиране на кратките пътувания в България. Препоръчва се също и да се акцентира върху популяризирането на по-малко познати туристически обекти.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?